Hlavní obsah

V Rusku tvrdě odsoudili dva muže za velezradu, jeden pracoval pro Kaspersky Lab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský vojenský soud vynesl mnohaleté tresty vězení za velezradu, které se měli dopustit pracovník antivirové firmy Laboratorii Kasperskogo (na Západě známé jako Kaspersky Lab) a vysoký úředník tajné služby FSB, napsala agentura TASS. Podle nepotvrzených informací spolupracovali s rozvědkou USA.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto. Ruský vojenský soud

Článek

K dvaadvaceti letům vězení se zpřísněným režimem byl odsouzen šéf operativní správy Střediska informační bezpečnosti FSB, plukovník Sergej Michajlov a ke čtrnácti letům Ruslan Stojanov, vedoucí pracovník společnosti Kaspersky Lab. Ve vězení jsou od ledna 2017.

Podle soudních spisů, na které se ruská agentura odvolává, byli usvědčeni z předání tajné informace zahraniční rozvědce. O jakou informaci šlo, zpráva neupřesňuje.

Michajlov přišel o hodnost plukovníka a Stojanov o „zvláštní hodnost majora policie“, kde pracoval do roku 2006, uvedla agentura RIA Novosti. Oba byli rovněž odsouzeni k vysoké pokutě. Rozsudek je nepravomocný.

Proces byl neveřejný a zveřejněn směl být jen verdikt, uvádějí ruská média. Do kauzy jsou údajně zapleteni ještě Michajlovův podřízený Dmitrij Dokučajev a obchodník Georgij Fomenkov. Jejich případ bude vojenský soud projednávat zvlášť.

Varování před antivirovým softwarem

Známá ruská softwarová společnost Kaspersky Lab je na Západě podezírána ze spolupráce s ruskými tajnými službami. Její zakladatel Jevgenij Kasperskij, absolvent školy sovětské rozvědky KGB, byl loni v lednu zařazen na sankční seznam USA. Firma koncem roku 2017 zažalovala americkou vládu kvůli tomu, že v obavách z možné špionáže zakázala používání jejích produktů v úředních počítačích.

Před užíváním antivirového softwaru Kaspersky Lab varovalo i britské Národní středisko kybernetické bezpečnosti (NCSC) nebo izraelská tajná služba. Ruská společnost ale popírá, že by Kremlu se špionáží pomáhala. Tvrdí, že se stala obětním beránkem rostoucího napětí mezi Washingtonem a Moskvou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám