Hlavní obsah

Rakousko zasype nový sníh, během jednoho dne napadne půl metru

Vídeň

Půl metru sněhu by mělo během pátku napadnout v rakouských Alpách, varují meteorologové. V nižších polohách by mělo intenzívně pršet. Do země se postupně nasouvá tlaková výše Erika, která by o víkendu měla navíc oblast teplotně rozdělit. Po jejím okraji totiž začne do východní části Rakouska proudit arktický vzduch, píše server deníku Heute. Naopak západ a jihozápad země si bude užívat slunečného počasí.

Foto: Hildenbrand Karl-Josef, ČTK

Během pátku by v rakouských Alpách mělo napadnout půl metru sněhu.

Článek

Čtvrtek bude po celém Rakousku slunečný a teploty v rozmezí 10 až 15 stupňů budou připomínat spíše předjaří. V pátek ale nastane zlom. „Počasí bude pod vlivem frontálního systému, který přinese na celé území srážky,“ uvedla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Meteorologové varují, že budou velmi intenzivní a vydatné. „Tříhodinové srážkové úhrny se mohou pohybovat i přes 10 mm,“ řekla Honsová.

V nižších polohách bude pršet, od 500 m nad mořem se bude jednat o déšť se sněhem, od 700 m o sněžení. „Na horách napadne až půl metru nového sněhu,“ uvedl Manfred Spatzierer, šéf meteorologů společnosti UBIMET.

Srážky budou ustávat během noci na sobotu a víkend by měl být slunečný, ovšem s velkými teplotními rozdíly. V noci na sobotu začne počasí v Rakousku ovlivňovat studená fronta a do východní části země začne proudit arktický vzduch.

„Ve vyšších polohách jako například Waldviertel nebo Mariazellerland se musí počítat se celodenním mrazem. Pocitově bude chlad zhoršovat severní vítr,“ uvedl Spatzierer.

Podstatně odlišný charakter počasí zažijí obyvatelé západní a jihozápadní části země. Mělo by je provázet slunečné počasí s teplotami kolem 11 stupňů.

Reklama

Výběr článků

Načítám