Hlavní obsah

Evropa musí ukončit dohodu s Íránem, zahřímal viceprezident USA Pence v Mnichově

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov

Přišel čas, aby evropští spojenci Spojených států vypověděli dohodu o íránském jaderném programu, a aby stáli za Washingtonem, prohlásil v sobotu na mnichovské bezpečnostní konferenci americký viceprezident Mike Pence.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Americký viceprezident Mike Pence na bezpečnostní konferenci v Mnichově

Článek

Írán je podle něj největším státním sponzorem terorismu a představuje největší nebezpečí v regionu Blízkého východu.

„Íránský režim je otevřeným stoupencem dalšího holokaustu,” uvedl Pence o hrozbě, kterou tamní režim podle něj představuje.

Navíc podle Pence Teherán hledá zbraň, jak toho dosáhnout. Proto je nutné se Íránu důrazně postavit. „Přišel čas, aby evropští spojenci přestali podkopávat americké sankce a stáli za námi a íránským lidem,” prohlásil nezvykle tvrdě Pence.

Mezinárodní dohodu o íránském jaderném programu loni vypověděl americký prezident Donald Trump. Země Evropské unie se k tomuto kroku nepřipojily, protože podle nich nezlepší bezpečnostní situaci na Blízkém východě, a naopak se proti vůli USA snaží dohodu zachovat v platnosti.

Maduro musí skončit, svět má uznat Guaidóa

Pence se také vyjádřil k situaci ve Venezuele, dosavadní prezident Nicolás Maduro je podle něj diktátor a musí jít. Všechny země světa by za jediného legitimního prezidenta Venezuely měly uznat vůdce tamní opozice Juana Guaidóa, prohlásil Pence.

Ocenil, že šéfa venezuelského parlamentu, který se prohlásil prozatímním prezidentem, už v této funkci uznalo přes 50 zemí světa. „Je načase, aby se k tomu přihlásil i zbytek světa,” uvedl americký viceprezident, který konkrétně vybídl Evropskou unii, aby tak učinila. Guaidóa sice uznala řada evropských států, ale nikoliv osmadvacítka jako taková.

Maduro, který je podle USA zodpovědný za současnou neutěšenou situaci v jihoamerické zemi, podle Pence musí ve funkci skončit.

Ve Venezuele se v lednu vyhrotila ústavní krize, když parlament neuznal nový prezidentský mandát Madura kvůli neregulérním volbám a Guaidó složil během protimadurovských demonstrací přísahu jako prozatímní prezident.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám