Hlavní obsah

Dánka šest let pouštěla svému synovi žilou

Soud v západodánském Herningu poslal na čtyři roky do vězení 36letou ženu, která svému synovi pravidelně pouštěla žilou. Středověkou praktiku na svém dítěti prováděla jednou týdně po dobu pěti let, napsala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Žena, která pracovala jako zdravotní sestra, pomocí katétru odvedla z těla svého syna krev nejméně stodesetkrát. A to v době, kdy mu bylo od jednoho do šesti let, uvedl soud. Podle agentury AP chlapci odčerpala z těla při jednom zákroku půl litru krve.

Nesrovnalosti při krevních vyšetřeních v nemocnici, kde chlapec pravidelně přijímal transfúze, sváděla žena na vzácnou chorobu kostní dřeně. Lékaři ale nakonec pojali podezření a nahlásili ženu na policii. Vyšetřovatelům se následně podařilo ženu při krvavé praktice natočit na skrytou kameru.

Soud nařídil vypracovat psychiatrický posudek a ten uvádí, že odsouzená zdravotní sestra, která svou profesi již nesmí vykonávat, trpí Münchhausenovým syndromem.

Münchhausenův syndrom
Jde o duševní poruchu, při níž nemocný předstírá, že trpí nějakou duševní či fyzickou poruchou. Nechává se často ošetřovat či hospitalizovat. Je schopen si sám způsobovat i poškození, které by mohla předstíraná choroba vyvolat. Syndromem lze trpět i v zastoupení, v takovém případě člověk předstírá nemoc u osoby, která je na něm závislá, často matka u svého dítěte. To je pak nuceno absolvovat zbytečná a často bolestivá vyšetření, v nejvážnějších případech rodič sám dítě zraňuje, aby muselo být ošetřováno.

Ženin syn, kterému je nyní sedm let, žije u svého otce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám