Hlavní obsah

Dvě pětiny mladých Rusů by rády žily v cizině, podle Kremlu to není až tak moc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Více než dvě pětiny mladých Rusů a Rusek by si přály natrvalo vycestovat do zahraničí. Vyplývá to z prosincového průzkumu nezávislého střediska Levada, o kterém informovala ruská média. Celkově v průzkumu vyjádřilo připravenost emigrovat 17 procent Rusů. Nejvíce z nich - 41 procent - bylo ve věku 18 až 24 let.

Foto: Profimedia.cz

Dívka na moskevském letišti Domodědovo

Článek

Na druhou stranu maxima za posledních sedm let dosáhl počet Rusů, kteří by nechtěli vlast opustit - vyjádřilo se tak 61 procent dotázaných. Loni takto odpovědělo 56 procent respondentů, připomněl list Kommersant. Zůstávat chtějí především starší občané Ruské federace, v kategorii nad 55 let jich chtělo odejít jen pět procent.

Značná část Rusů podle sociologů oslovených agenturou Interfax žije tak chudě, že emigraci nepovažují za reálnou možnost. A i ruská mládež podle nich sní o emigraci méně než ta ukrajinská či běloruská.

„Podíl Rusů, kteří hlásají přání emigrovat, se v posledních letech podstatně nemění a nepřevyšuje pětinu dospělé populace. Přitom každý pátý Rus má příbuzné či známé, kteří v posledních dvou či třech letech odjeli nastálo do ciziny,” poznamenali sociologové podle Interfaxu.

Většina Rusů ale považuje myšlenku emigrace za nesplnitelný sen, na který jim chybějí peníze.

Podle mluvčího Kremlu to není moc

To, kolik Rusů by si přálo natrvalo vycestovat do zahraničí, komentoval mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov pro agenturu TASS slovy, že „to není až tak moc”.

„Podívejte se na výsledky, naprostá většina lidí uvedla, že není připravena nebo ochotna odejít, takže je vše relativní,“ uvedl a podotkl, že v průzkumech hodně závisí na formulaci zadané otázky a na kontextu.

Podle oficiálních dat opustilo Rusko v roce 2017 377 tisíc lidí, uvedl deník Moscow Times s tím, že ve skutečnosti by mohl být tento počet až šestkrát vyšší.

Tři pětiny Rusů se naopak za posledních pět let z Ruska do ciziny nepodívaly. To podle politologa Abbase Galljamova prospívá tamnímu režimu. „Lidi, kteří nikdy nebyli v Evropě, je snadnější přesvědčit, že tam převládají sexuální menšiny a nenávist k Rusku, než ty, kteří už tam byli,” řekl Kommersantu.

Zámožnější vrstvy podle něj slaběji podporují ruský režim právě proto, že cizinu viděly na vlastní oči, zatímco ostatní se musí spoléhat na televizní propagandu.

Dusivé regiony Ruska

O víkendu vyvolaly v Rusku rozruch výroky populárního herce Dmitrije Lysenkova, že v zemi panuje „dusno”, kvůli kterému talentovaní lidé odjíždějí z Ruska.

„Život v regionech představuje jakési prokletí, protože tam vládnou místní malí carové. Bůh je příliš vysoko a car daleko,” prohlásil herec v lotyšské rozhlasové stanici Baltkom. „U nás v Rusku jsou jen dvě města, Moskva a Petrohrad. Ten, kdo chce něčeho dosáhnout a žije ve vzdálených končinách, se musí snažit přestěhovat,” poznamenal Lysenkov a dodal, že talentovaní lidé Rusko zcela opouštějí.

„Stát nepotřebuje intelekt, ale oddanost a sílu nezatíženou rozumem, aby plnila úkoly při obraně země,” řekl Lysenkov s tím, že jeho starší dcera šla do první třídy, a tak ho děsí, co má v osnovách - hlavně důraz na vlastenectví. „Proč lidé odjíždějí? Protože je to dusí!”

Reklama

Výběr článků

Načítám