Hlavní obsah

Podezřelý z vraždy gdaňského primátora byl extremista a úřady to věděly, tvrdí polská televize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gdaňsk

Polská vězeňská služba i policie věděly o tom, že sedmadvacetiletý Stefan W. podezřelý z vraždy gdaňského primátora Pawla Adamowicze zastává extremistické názory. Ve svém vysílání to uvedla zpravodajská televize TVN 24.

Foto: Anna Rezulak, ČTK/AP

Útočník zcela vlevo s nožem v ruce se dostal na pódium.

Článek

Krátce předtím, než Stefan W. opustil loni v prosinci vězení, kde si odpykával trest 5,5 roku za bankovní přepadení, vychovateli řekl, že má v plánu odjet z Pomořského vojvodství, v němž Gdaňsk leží. Vadilo mu, že v něm vládne centristická Občanská platforma. Chtěl odjet do nějakého jiného vojvodství, kde je u moci Právo a spravedlnost (PiS), protože on je jeho stoupencem. Tato národně-konzervativní strana vládne i na celopolské úrovni.

„Chtěl bych, aby se (předseda PiS) Jaroslaw Kaczyński stal diktátorem,“ svěřil se Stefan W. podle záznamů vězeňskému vychovateli. Tvrdil také, že má v úmyslu být na svobodě bezdomovcem, bydlet v ubytovnách pro lidi bez přístřeší, jezdit po Polsku vlakem a vyhýbat se přitom Pomořskému vojvodství, protože to je podle něho baštou Občanské platformy.

Policie mlčí

Vězeňská služba o obsahu rozhovorů informovala policii. Co se s nimi dělo dál, ale není podle polských médií jasné, protože policie v Gdaňsku se k věci odmítla vyjádřit.

Stefana W. si vězeňský vychovatel pozval na pohovor na základě upozornění jeho matky. Ta se na policii obrátila kvůli tomu, že jí dělá starosti chování syna, který „slyší hlasy“, chce se pomstít politikům za křivdu, za niž považoval trest vězení. Upozornila policisty, že Stefan podle ní může být nebezpečný. Během pobytu ve vězení u něj psychiatři diagnostikovali paranoidní schizofrenii.

Situace vygradovala 13. ledna, kdy se na charitativní akci vrhl na primátora Pawla Adamowicze a pobodal ho nožem. Ten o den později zraněním podlehl.  Vyšetřovatelé uvedli, že Stefan W. nebyl při útoku pod vlivem alkoholu ani jiných omamných látek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám