Hlavní obsah

Žádosti Norska nevyhovíme, konzul zůstane v Oslu, rozhodla polská vláda

– Varšava

Konzul Slawomir Kowalski zůstane v Norsku do konce svého funkčního období, tedy do posledního června. Rozhodlo o tom polské ministerstvo zahraničí, které odmítlo vyhovět žádosti Norska, aby byl diplomat odvolán kvůli „nepřijatelnému chování“, napsal list Gazeta Wyborcza. Do nepřízně Norska konzul upadl kvůli svému angažmá v případech rodin, jimž norský úřad Barnevernet odebíral děti. Polské zdroje uvádějí, že konzul pomohl 150 rodinám.

Foto: Profimedia.cz

Demonstrace proti norskému úřadu nezletilých. Ilustrační foto

Článek

„Ministerstvo zahraničních věcí je toho názoru, že námitky norské strany proti práci konzula Kowalského jsou neoprávněné. Ministerstvo zahraničních věcí konzulovu práci v Norsku hodnotí dobře, zejména pokud jde o jeho kroky, které podnikl v případě obrany zájmů polských rodin,“ uvedlo v prohlášení polské ministerstvo zahraničí.

Úřad tvrdí, že od Norů nedostal žádnou oficiální žádost o odvolání konzula. Norské ministerstvo zahraničí toto tvrzení odmítá a uvádí, že o propuštění Kowalského požádalo polské velvyslanectví minulou středu a na jeho odchod dalo polské straně lhůtu tří týdnů. [celá zpráva]

Polský konzul Slawomir Kowalski (vpravo)

O setrvání konzula v Oslu podle listu rozhodl osobně ministr zahraničí Jacek Czaputowicz. Varšava teď čeká na reakci norské strany, která buď může konzula prohlásit za nežádoucí osobu, anebo počká do června, kdy se má konzul i tak vrátit do vlasti. Kowalski je v Oslu od roku 2013.

Oslo konzulovi vytýká „chování neslučitelné s rolí diplomata“ vůči norským státním úředníkům. Na Kowalského „agresivní a částečně násilnické“ chování mělo Norsko dostat během tří let množství stížností.

Varšava v roce 2011 odvolala Kowalského předchůdkyni Adriannu Warcholovou, která přirovnala Barnevernet k organizaci nacistické mládeže Hitlerjugend, připomněla Gazeta Wyborcza. Poznamenala také, že polská diaspora v Norsku čítá okolo 120 tisíc lidí a každý rok se z ní do péče norského státu dostávají desítky dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám