Hlavní obsah

Učitel, nebo učitelka? Vyučující! Hannover zavádí genderově vyváženou němčinu

– Hannover

Německé město Hannover svým úředníkům zasáhne do slovní zásoby. Nařídí jim užívat takzvaně genderově vyvážené výrazy. To znamená, že bude muset být z komunikace zaměstnanců v co nejmenší možné míře jasné, zda oslovují muže, ženu nebo jiné pohlaví.

Foto: Profimedia.cz

Rozmanitost je naše síla, tvrdí primátor Hannoveru Stefan Schostok (na snímku)

Článek

Nařízením, které se odrazí třeba na tiskových zprávách, formulářích, dopisech nebo e-mailech, se musí řídit 11 tisíc zaměstnanců hlavního města Dolního Saska.

„Městská správa se ve svých dopisech a publikacích obrací na všechny lidi. Na ženy a muže a ty, kteří se sami nepopisují jako žena, nebo muž. Ještě více než dosud by se do budoucna měly používat výrazy zahrnující všechna pohlaví,” uvádí na svém webu město s více než půlmilionem obyvatel.

Raději tam dejte hvězdičku

Změna povede například k tomu, že místo slova učitel se bude používat výraz vyučující, místo slova volič výraz volící. Podobné úpravy čekají i další běžně používaná slova. Tam, kde jednoduchá změna nebude možná, budou úředníci využívat hvězdičku. Příklad může vypadat takto: referent*ka.

Město věří, že krok přispěje k odstranění oslovení, která by někteří mohli vnímat jako diskriminační. „Rozmanitost je naše síla – využití této základní myšlenky v našem správním jazyce je důležitý signál a další krok k oslovení všech lidí bez ohledu na jejich pohlaví,” je přesvědčen primátor Stefan Schostok.

Hannover při vysvětlování opatření odkazuje i na nedávnou legislativní změnu. Parlament na konci loňského roku totiž rozhodl, že do rodného listu bude nově možné zapisovat jedno ze tří pohlaví – mužské, ženské či různé (divers).

Dříve bylo ve spolkové republice možné pro zápis do rodného listu vybírat mezi mužským a ženským pohlavím, případně uvést „bez údajů”. Ústavní soud ale v říjnu 2017 dospěl k závěru, že tato pravidla porušují osobnostní práva i protidiskriminační nařízení a dal zákonodárcům čas k nápravě právě do konce loňského roku. Podle soudců musí existovat možnost „pozitivního zápisu pohlaví” také pro lidi, jejichž tělo má mužské i ženské prvky. Ve více než osmdesátimilionovém Německu jich je podle odhadů kolem 160 tisíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám