Hlavní obsah

Izraelci budou v Dunaji hledat ostatky Židů zastřelených za války maďarskými fašisty

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Izraelští potápěči budou v Budapešti pátrat na dně Dunaje po ostatcích Židů, které na konci druhé světové války postříleli maďarští fašisté. Tento týden se na tom dohodli ministři vnitra Izraele a Maďarska Arje Deri a Sándor Pintér.

Foto: Profimedia.cz

Památník zvaný Boty na budapešťském nábřeží (ilustrační foto)

Článek

Deri je ultraortodoxní rabín a zdůraznil, že v případě nálezu ostatků budou oběti holocaustu odvezeny do Izraele a pohřbeny podle židovských zvyklostí.

S izraelským ministrem vnitra přicestovali do Budapešti forenzní experti z dobrovolnické skupiny Zaka, kteří do konce týdne zahájí pátrání. Při hledání ostatků využijí výkonné sonary. „Doufám, že najdou spásu pro největší mučedníky a umožní jim židovský pohřeb,“ uvedl Deri na Twitteru.

Maďarský rabín Zoltán Radnóti k tomu na sociální síti poznamenal, že celá akce nemá žádný význam. „Omlouvám se, ale budu trochu naturalistický. Pokud někoho zastřelí a hodí ho do rozvodněného Dunaje, tělo se nepotopí, ale pluje dál. To teď prohledáme celý Dunaj?“ kladl si otázku Radnóti.

Podle izraelského památníku Jad vašem bylo během holocaustu zavražděno asi 565 tisíc maďarských Židů. Většina z nich byla deportována do vyhlazovacího tábora Osvětim mezi květnem a červencem 1944. V říjnu stejného roku, když se v Maďarsku chopila moci strana Šípových křížů, byly na budapešťských březích Dunaje zavražděny tisíce Židů.

Maďarští fašisté tehdy židovským mužům, ženám i dětem nejprve svázali ruce tkaničkami od jejich bot, pak je zastřelili a těla vhodili do řeky. Tuto smutnou historii připomíná přímo na dunajském nábřeží památník zvaný Boty, který je tvořen ze šedesáti párů bot odlitých ze železa. Památník byl odhalen v roce 2005.

Reklama

Výběr článků

Načítám