Hlavní obsah

Primátor Gdaňsku si stěžoval na nenávistné útoky Všepolské mládeže

Právo, Novinky, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Primátor Gdaňsku Pawel Adamowicz (53) si čtyři dny před nedělním brutálním útokem stěžoval na nenávistnou a nevybíravou kampaň, která je vedena proti jeho osobě ze strany organizace Všepolská mládež (MW), která zastává nacionalistickou a krajně katolickou rétoriku. Na sociálních sítích organizace nedávno zveřejnila Adamowiczův „úmrtní list“.

Foto: Profimedia.cz

Pawel Adamowicz

Článek

Primátora v neděli večer pobodal podle polských médii 27letý Stefan W., kterého policie již zadržela. Adamowicz měl utrpět tržné rány v oblasti srdce a v břišní dutině a podstoupil přibližně pětihodinovou operaci. Jeho stav nadále zůstává vážný. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útok na starostu GdaňskuVideo: Reuters

Adamowicz podal před čtyřmi dny na organizaci Všepolská mládež trestní oznámení, kvůli zveřejnění jeho „úmrtního listu” na sociálních sítích organizace. Městská prokuratura v Gdaňsku ale vyšetřování zastavila s odůvodněním, že „nejde o vyvolávání nenávisti, ale přípustnou formu kritiky a nespokojenost s činností primátora“.

Politik na to reagoval slovy, že to, co udělali lídři Všepolské mládeže, v žádném případě nebyla běžná kritika. „Oznámení o smrti žijícího člověka překračuje všechny přípustné hranice vyjadřování nespokojenosti,“ řekl. Zároveň se veřejně ptal, zda by prokuratura tímto způsobem reagovala v případě, kdy by někdo oznámil smrt lídra PiS Jaroslawa Kaczynského či prezidenta Andrzeje Dudy“.

Dlouhodobé šíření nenávisti a lží ve veřejných médiích, jako je polská televize (TVP) v případě Pawla Adamowicze, přineslo bohužel své ovoce,“ napsala v pondělí Gazeta Wyborcza. Je podle ní nejvyšší čas vzpamatovat se a zastavit rozdělování Polska na dva mezi sebou bojující tábory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám