Hlavní obsah

Šefčovič bude kandidovat na slovenského prezidenta, napsal list

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič (52) podle Denníku N souhlasil, že bude kandidátem vládní strany Směr-sociální demokracie na post prezidenta Slovenské republiky. Server deníku uvedl, že své rozhodnutí už oznámil také vedení Evropské komise. Mluvčí eurokomisaře Renáta Goldírová ale tvrdí, že ještě není nic konečného a definitivní rozhodnutí eurokomisař sdělí do konce týdne.

Foto: Profimedia.cz

Maroš Šefčovič

Článek

„Komisař Šefčovič o nabídce informoval předsedu komise s tím, že ji seriózně zvažuje," řekla mluvčí.

Šefčovičovi měl kandidaturu minulý týden nabídnout přímo předseda Směru a bývalý premiér Robert Fico. „Je na tom dohoda, ladí se detaily,“ řekl Denníku N představitel Směru, který nechtěl být jmenován. Šefčovičovou nominací by se mělo zabývat předsednictví Směru, které se bude konat začátkem týdne.

Původním kandidátem Směru měl být ministr zahraničí Miroslav Lajčák, ten však vidí svou budoucnost v mezinárodní diplomacii a kandidaturu na hlavu státu odmítl.

Šefčovič byl v minulosti velvyslancem Slovenska při Evropské unii a později eurokomisařem. „Má velkou šanci dostat se do druhého kola voleb,“ domnívá se politický analytik Juraj Hrabko. Preference strany Směr se momentálně pohybují kolem 20 procent. Seznam kandidátů není zatím uzavřen.

Předseda slovenského parlamentu Andrej Danko (44) minulý týden vypsal termín volby prezidenta Slovenské republiky na 16. března 2019. V případě, že v prvním kole nezíská žádný z kandidátů nadpoloviční většinu hlasů, druhé kolo voleb se uskuteční 30. března 2019.

Maroš Šefčovič se narodil v roce 1966 v Bratislavě. Je diplomatem a politikem. Nyní působí jako místopředseda Evropské komise pro energetickou unii. Od října 2009 do února 2010 působil jako eurokomisař pro vzdělání, kulturu a mládež. V minulosti byl slovenským velvyslancem v Izraeli a u Evropské unie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám