Hlavní obsah

Ve švédské nemocnici měli podezření na ebolu, nepotvrdilo se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uppsala
Aktualizováno

Ve švédském městě Uppsala byl hospitalizován pacient s podezřením na nákazu ebolou. Místní úřady ale po několika hodinách v pátek večer oznámily, že o ebolu nešlo, informovala agentura Reuters.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Uzavřená pohotovost ve švédském Enköpingu

Článek

Nákazu virem eboly vyvrátily výsledky testů. Mladý muž byl asi tři roky v africkém Burundi a vykazoval typické příznaky krvácivé horečky, včetně zvracení krve, uvedl předtím podle Reuters zástupce nemocnice.

Nemocný vykazující příznaky nákazy ebolou byl nejprve ošetřován v nemocnici v menším městě Enköpingu, později byl převezen do Uppsaly. Pohotovost v Enköpingu byla následně uzavřena.

Obávaná nákaza

Ebola patří mezi krvácivé horečky. Poprvé byla zaznamenána na severu Konga v roce 1976. Virus způsobuje zvýšenou teplotu, zvracení, průjem a svalové bolesti, vnitřní a vnější krvácení a někdy i rozklad tkání. Úmrtnost se pohybuje podle kmene mezi 30 až 90 procenty. Lék na ebolu neexistuje, ale slibné jsou výsledky testů vakcíny.

V současnosti lékaři bojují s epidemií eboly na východě afrického Konga, kde bylo podle informací Světové zdravotnické organizace zaznamenáno již 650 případů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám