Hlavní obsah

Chtěl jsem předejít atentátům, vysvětloval Němec, proč najížděl do přistěhovalců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Padesátiletý Andreas N., který během silvestrovských oslav ve městech Bottrop a Essen najížděl svým autem do skupinky migrantů, chtěl předejít atentátům, které by podle něj hrozily od syrských nebo afghánských běženců. Informaci přinesl list Kölner Stadt-Anzeiger a opírá ji o prohlášení Andrease N., které učinil při výslechu na policii.

Foto: Marcel Kusch, ČTK/AP

Uzavřené místo ve městě Bottrop, kde Andreas N. najížděl do přistěhovalců.

Článek

Během výslechu na policii dal muž najevo svou nenávist vůči cizincům. Mluvil o nich velmi hrubě, nazýval je „černými hubami“ nebo „černými nohami“. Stěžoval si, že marně hledal práci a byl odkázaný na podporu ze sociálního programu Hartz IV. Zuřil, že přistěhovalci podle něj pobírají stejné dávky, aniž by pro to někdy něco udělali. Svůj čin označil za „uklízení“.

Na Nový rok soudce vydal příkaz, aby byl Andreas N. za pokus o několikanásobnou vraždu umístěn do vazby. Jeho zdravotní stav budou nyní posuzovat odborníci. Pokud se zjistí, že byl v době činu nepříčetný, bude převezen do uzavřeného psychiatrického zařízení. Muž trpí schizofrenií, podle listu Kölner Stadt-Anzeiger byl v roce 2005 delší dobu na psychiatrické klinice.

„Měl jasný záměr přistěhovalce zabíjet,“ řekl Herbert Reul (CDU), ministr vnitra spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko den po jeho činu. Zatím ale nic nenasvědčuje tomu, že „by tento muž patřil do kruhů extrémní pravice“.

Andreas N., který dosud nebyl trestaný, najížděl v noci na úterý do skupin cizinců ve dvou německých městech Bottrop a Essen. Zranil osm lidí převážně ze Sýrie a Afghánistánu, včetně dvou dětí ve věku čtyř a deseti let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám