Hlavní obsah

Potomci teroristů mají právo žít v Belgii, rozhodl soud

– Brusel

Belgický soud ve středu nařídil vládním úřadům, aby zajistily návrat šesti dětí belgických matek, které jsou v současnosti v jednom ze syrských uprchlických táborů. Potomci rodičů, kteří se do Sýrie vydali bojovat v řadách islamistických radikálů, mají podle soudu právo žít v Belgii, uvedla agentura AFP. Belgické úřady dosud výzvy k organizaci návratu řady dětí s podobným osudem odmítaly.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Příslušník šíitské milice u vykopaných těl obětí Islámského státu u Sulajmánije

Článek

Šestice dětí, z nichž žádnému není více než šest let, žije s matkami v táboře na severovýchodě Sýrie, který je pod dohledem kurdských bojovníků.

Bruselský prvoinstanční soud rozhodl, že úřady musí podniknout "všechna nezbytná a možná opatření" k jejich návratu. Soud dal vládě 40 dní, aby začala ve věci jednat, poté bude čelit pokutě ve výši 5000 eur (téměř 130 tisíc korun) za každý den a každé dítě.

Matky si stěžovaly

Na soud se obrátily samy dvě matky, kterým se nelíbila neaktivita belgických úřadů.

Zástupci lidskoprávních organizací soudní verdikt přivítali. Podle čestného předsedy belgické Ligy lidských práv Alexise Deswaefa dává šanci na návrat do země i dalším dětem ze syrských táborů. Nevládní organizace odhadují, že v zemi zničené válečným konfliktem může být drženo v táborech na 160 dětí belgických rodičů.

Belgické úřady vyčíslily, že v posledních pěti letech odešlo do Sýrie více než 400 Belgičanů s cílem připojit se ke skupinám jako Islámský stát či Al-Káida.

Reklama

Výběr článků

Načítám