Hlavní obsah

Lidé se stali chamtivými a nenasytnými, řekl papež a vyzval k lásce k bližním

Pamatujte na chudé, střezte se materialismu a uvažujte o duchovním rozměru života, vyzval na Štědrý den papež František v tradičním poselství mše vánoční křesťany.

Foto: Alessandra Tarantino, AP

Papež při tradičním vánočním poselství

Článek

„Lidé se stali chamtivými a nenasytnými. Shromažďování a vlastnění věcí se pro mnohé zdá být smyslem života,” řekla hlava katolické církve, známá svým zasazováním se za chudé a vyděděné, v chrámu svatého Petra v Římě.

Vánoční příběh nám připomíná, že v životě není zásadní majetek, chtivost, nebo nadbytek, ale láska, láska k bližním a prostota, pokračoval papež. V časech, kdy se mnozí obdarovávají drahými dárky a přejídají se, apeloval, že spíše než hromadit věci, by se lidé měli odhodlat dělit se o ně a dávat je.

Dvaaosmdesátiletý Argentinec v očích mnohých jednoduchost, k níž vyzývá, i sám zosobňuje. Vzdal se mnohých privilegií, do Vatikánu opakovaně zve bezdomovce a utečence, kterým věnoval minulé vánoční kázaní, a setkává se s vězni.

V úterý kolem poledne pronese František z balkonu baziliky svatého Petra své již šesté tradiční poselství Městu a světu (Urbi et orbi). Toto požehnání papežové pronášejí vždy na Boží hod vánoční a velikonoční.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám