Hlavní obsah

Údajnému objednavateli Kuciakovy vraždy prodloužili a zpřísnili vazbu

– Banská Bystrica
Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Specializovaný soud v Banské Bystrici ve čtvrtek prodloužil a zpřísnil vazbu kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera, kterého jeden z obviněných označil za objednavatele vraždy novináře Jána Kuciaka. Podnikateli prodloužili vazbu do konce dubna 2019.

Foto: Profimedia.cz

Marian Kočner

Článek

Kočner byl dosud v tzv. preventivní vazbě, aby na svobodě nepokračoval v trestné činnosti a ve čtvrtek na něj byla uvalena mnohem přísnější koluzní vazba. Kočnerův obhájce Michal Mandzák uvedl, že se kvůli tomu obrátí na Nejvyšší soud.

Upozornil, že v koluzní vazbě je obviněný pod přísnějším dohledem prokurátora. Ten mu schvaluje telefonáty, pošta pro obviněného prochází jeho rukama, prokurátor musí být přítomen při jeho rozhovorech s právníky a jinými návštěvami.

Koluzní vazbu může prokurátor navrhnout z obavy, že Kočner může působit na svědky, znalce, spoluobviněné nebo jiným způsobem mařit objasňování skutečností závažných pro trestní řízení. „V případě vyšetřování vraždy Jána Kuciaka a jeho snoubenky předložil utajený svědek listinné důkazy, které mají údajně potvrzovat, že Kočner má z vazby mařit vyšetřování,“ řekl Mandzák.

Posílal motáky

Kočner se měl snažit dostat z vazby prostřednictvím lístečků posílaných přes obhájce vlivným lidem v politice. Slovenská média o tom ve středu informoval anonym. Mělo se tak stát ještě před zadržením čtveřice lidí, kteří byli obviněni z vraždy Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Důkazy o tom měl policii odevzdat utajený svědek.

Podle anonyma se mělo jednat o bývalého novináře a exšéfa kontrarozvědky Slovenské informační služby Petra Tótha. Právě Tótha měl Kočner na lístečcích žádat, aby kontaktoval některé politiky, prokurátory a podnikatele, které požádal o pomoc, aby se dostal z vazby. Anonym tvrdí, že měl oslovit i bývalého premiéra Roberta Fica a další vlivné lidi. „Pokud to Kočner napsal, neznamená to, že tito lidé o tom vůbec věděli,“ připustil Denník N.

Kočner je vazbě kvůli podezření z falšování směnek komerční televize Markíza ve výši téměř 70 milionů eur (1,8 miliardy korun). V případě Kuciakovy vraždy však zatím obviněn nebyl. Podnikatel je vazbě od 28. června 2018.

V minulosti podnikatel vyhrožoval novináři Kuciakovi, který o něm napsal řadu článků. Kuciak a jeho snoubenka Martina Kušnírová byli letos 21. února zavražděni v jejich domě v obci Veľká Mača v okresu Galanta.

Koncem září byli zadrženi tři muži a jedna žena, kteří byli obviněni z této dvojnásobné vraždy. Jeden z obviněných Zoltán Andruskó spolupracuje s policií a při výslechu měl za objednavatele vraždy označit právě Kočnera.

Bývalý policista Branislav Diďák pro web dobrenoviny.sk řekl, že věří v úspěšné vyšetření případu. „Trochu se obávám celkového rozuzlení případu. Nemám z toho dobrý pocit. Možná to bude něco takového, co otřese Slovenskem stejně, jako samotná vražda,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám