Hlavní obsah

EU zveřejnila plán pro brexit bez dohody, bezvízový styk zůstane

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Evropská komise ve středu oznámila, že zahájila přípravu na tzv. tvrdý brexit, a současně zveřejnila některé kroky, které by EU uplatnila v případě odchodu Velké Británie bez dohody. Jednalo by se o dočasná opatření, která by měla zmírnit dopad tohoto kroku, uvedla BBC.

Foto: Costas Baltas, Reuters

Místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis

Článek

Opatření jsou jednostranná, v některých případech ovšem předpokládající reciprocitu ze strany Londýna.

„Tyto kroky nebudou – a nemohou – odstraňovat celkový dopad scénáře 'tvrdého brexitu', nijak nenahradí nedostatečnou přípravy ostatních zainteresovaných stran ani nejsou odrazem výhod plného členství v EU či podmínek přechodného období tak, jak je definováno v (navržené) dohodě o vystoupení,” uvedla komise. Členské státy a europarlament vyzvala, aby návrhy schválily rychle a umožnily jejich vstup v platnost ještě před datem brexitu.

„Jsou to manévry na omezení škod,“ řekl místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis na tiskové konferenci. Zdůraznil, že alternativní plán byl připraven „kvůli přetrvávající nejistotě vývoje ve Velké Británii”.

Komise uvedla, že plán bude zahrnovat 14 klíčových právních opatření, které umožní alespoň částečnou kontinuitu v hlavním oblastech spolupráce. Zmíněno bylo osm hlavních sektorů, jimiž jsou doprava a cla, ochrana dat, otázky veterinární ochrany zvířat a rostlin, klimatická politika a finance.

Bezvízový styk zůstane

Britské aerolinky by mohly dál létat do EU a z ní, ale nemohly by už provozovat linky mezi dvěma destinacemi v rámci EU. Umožněna nebude Britům ani kabotáž v rámci EU, tedy doprava zboží mezi dvěma zeměmi EU, ale až do konce příštího roku bude umožněno britským přepravcům vozit zboží do zemí EU bez vydaného povolení.

Předpokladem je, že Londýn se vůči dopravcům ze zemí EU zachová recipročně.

V omezené míře se by se po rok až dva roky uznávaly i britské regulace finančních služeb jako ekvivalent unijních.

Zachován by zůstal i bezvízový styk pro turistické návštěvy trvající maximálně devadesát dní.

Komise také členským zemím doporučila, aby se chovaly pragmaticky a v případě tvrdého britského odchodu zajistili, že britští občané žijící u nich ve chvíli brexitu budou moci na jejich území nadále pobývat legálně. Zajistit by také měly jistotu například ohledně jejich penzí či zdravotního pojištění.

Brexit bez dohody bude také znamenat, že na veškeré zboží pohybující se mezi EU a Británií se začnou vztahovat veškeré unijní předpisy o vývozu a dovozu. Komise proto přišla s technickými opatřeními týkajícími se celních prohlášení a vývozu zboží dvojího užití. Země EU upozornila, že musí do brexitu udělat vše potřebné k tomu, aby vůči Británii mohly začít uplatňovat unijní celní kodex.

Představitelé komise upozorňovali, že unie se bude dál snažit, aby na hranici mezi Irskem a Severním Irskem nevznikla standardní vnější hranice EU.

Místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis zdůraznil, že Unie dál stojí o britský odchod podle domluveného textu dohody o vystoupení: „Výrazně by to minimalizovalo dopady a umožnilo nám připravit se pořádně na nové nastavení budoucích vztahů mezi EU a Británií.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám