Hlavní obsah

K protestu žlutých vest se přidaly polonahé Marianny v kápích

– Paříž • Aktualizováno

V centru Paříže se v sobotu sešly asi tři tisíce lidí k dalšímu protestu tzv. hnutí žlutých vest. V celé Francii protestovalo asi 33 000 lidí. Tentokrát přišly demonstraci podpořit i ženy, které se převlékly za Marianny, francouzský státní symbol. Byly polonahé, oděné v červených kápích.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: K protestu ve Francii se připojily polonahé aktivistkyVideo: Reuters

 
Článek

Jenom v Paříži bylo podle francouzských médií zadrženo 157 lidí, 104 z nich bylo vzato do vazby. Pět lidí bylo lehce zraněno.

Policie nasadila ve městě 8000 členů ozbrojených složek, zablokovala přístup ke státním institucím, jako je sídlo prezidenta nebo premiéra, ale Eiffelova věž a muzea uzavřená při protestech minulou sobotu jsou normálně v provozu. Kvůli předvánočním nákupům zůstávají otevřené také velké obchodní domy.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Ženy převlečené za francouzský státní symbol Mariannu, stojí proti policistům během protestu v Paříži.

Hlavní demonstrace se konají na třídě Champs-Élysées, odkud jsou hlášeny ojedinělé střety, při nichž policie použila slzný plyn.

Protest dopoledne podpořilo i několik aktivistek. Oděly se do červených kápí s trikolórou, tělo si natřely stříbrnou barvou a postavily se proti policistům.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Ženy převečené za Marianny, francouzský státní symbol, se účastnily sobotního protestu

Dalšími shromaždišti jsou náměstí před budovou pařížské Opery a Haussmannův bulvár. Na přibližně 200 místech po celé Francii se konají také silniční blokády. Celkem se v zemi protestů účastní dle médií asi 20 tisíc lidí.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Tear gas floats in the air during clashes with police at a demonstration by the "yellow vests" movement in NantesTear gas floats in the air during clashes with police at a demonstration by the "yellow vests" movement in Nantes, France, December 15, 2018. REUTERS/Stephane Mahe

Někteří demonstranti se dali slyšet, že jsou nízkou účastí v Paříži (maximálně 3000 lidí) zklamáni. „Jestli to tak půjde dál, prezident Emmanuel Macron si večer otevře šampaňské a řekne: a je to, vítězím,” uvedl podle serveru France Info jeden z účastníků protestu.

Deník Le Figaro uvedl, že policie dosud zadržela 85 lidí a 46 z nich poslala do vazby, což je výrazně méně než před týdnem.

Účast slíbilo 10 tisíc lidí

Podle odhadů se v sobotu dopoledne ve francouzské metropoli nejprve sešlo zhruba tisíc členů hnutí. Demonstranti se chtěli vydat k sídlu prezidenta, Elysejskému paláci, ale policie přístup ke všem státním institucím zablokovala. Preventivně bylo uzavřeno 40 ze zhruba 300 stanic metra.

Záznam: Protesty žlutých vest v PařížiVideo: Reuters

Dalším shromaždištěm demonstrantů se stalo v sobotním mrazivém dopoledni náměstí před budovou pařížské Opery, kam zatím přišlo několik desítek žlutých vest. Z několika míst Francie byly hlášeny též silniční blokády.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Protestující v Paříži během nepokojů minulou sobotu

Členové hnutí už několik týdnů protestují proti vládním ekonomickým reformám. Demonstrace a silniční blokády byly původně namířeny proti plánovému růstu cen pohonných hmot, později ale přerostly v protesty proti hospodářské politice vlády obecně i proti Macronovi samému.

Šéf Elysejského paláce v pondělí slíbil hospodářská a sociální opatření, která by měla zmírnit dopad vládních hospodářských reforem na obyvatele a zamezit dalším demonstracím, které především v Paříži provázely násilnosti. Opozice ale ohlášené kroky označila za nedostatečné, podobně jako někteří zástupci hnutí žlutých vest.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti se střetávají s policiíVideo: Reuters

V ulicích francouzských měst protestovalo minulou sobotu 136 000 lidí, tedy zhruba stejně jako týden předtím. Rozsáhlá vlna protestů je mnohými považována za největší od nepokojů v roce 1968.

Reklama

Související články

Macron nezakáže sobotní hněv žlutých vest

Prezident Emmanuel Macron ani francouzská vláda zatím nerozhodli o případném zákazu sobotních shromáždění přívrženců protivládního hnutí žlutých vest.

Výběr článků

Načítám