Hlavní obsah

Mayová se snaží zachránit řízený brexit

Brusel
Aktualizováno

Britská premiérka Theresa Mayová se během úterních jednání s evropskými vůdci snaží najít cestu, jak upravit dohodu o brexitu, aby měla šanci, že ji britští poslanci schválí. Stávající podoba nemá podporu britských poslanců. Vedení EU sice odmítlo nová jednání o dohodě, ale naznačilo, že by byly možné drobné úpravy. Mluvčí Mayové slíbil, že se o dohodě bude hlasovat do 21. ledna.

Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

Nizozemský premiér Mark Rutte vítá britskou premiérku Theresu Mayovou.

Článek

Britští poslanci budou o dohodě o odchodu své země z Evropské unie hlasovat ještě před 21. lednem, řekl mluvčí premiérky Theresy Mayové.

Zmíněné datum představuje hranici stanovenou dřívějším zákonem, po níž už vláda musí poslancům předložit plán, pokud by hrozil brexit bez dohody. Objevily se obavy, že by se hlasování mohlo odkládat až do konce března, tedy do data odchodu země z Unie.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker v úterý informoval poslance Evropského parlamentu o přípravě evropského summitu, který začíná ve čtvrtek v Bruselu. Na prosincový summit EU už byla mimořádně zařazena otázka brexitu, jednat se bude o možnosti odchodu Spojeného království bez dohody.

K návrhu dohody s Británií řekl „je to jediná možná dohoda, není prostor pro nové vyjednávání“, ale dodal, že pokud se k dohodě přistoupí inteligentně, „dává prostor pro další upřesňování a interpretace“. S Mayovou se má sejít v úterý večer.

Podobně se vyjádřil podle BBC i předseda Evropské rady Donald Tusk. Podle něj se dohoda „nemůže přejednat“, protože čas vypršel. [celá zpráva]

Na summitu se proto bude projednávat i varianta odchodu Británie bez dohody. Tusk ale uvedl, že šéfové států a vlád zemí EU by mohli projednat i to, jak napomoci „ratifikaci dohody ve Spojeném království“.

Foto: Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová v parlamentu

Mayová v pondělí poslancům sdělila, že část evropských vůdců „naznačila, že jsou otevřeni diskusi k nalezení cesty, jak poskytnout ubezpečení“, že irská pojistka nepotrvá věčně. To ale odmítá další klíčová postava sporu, irský premiér Leo Varadkar, který řekl, že v tom případě je nutné jednat o všech dopadech.

Mayová se v úterý sešla s nizozemským premiérem Markem Ruttem a s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Podle svých slov chce „další ujištění“ ohledně otázek řešení hranice mezi Irskem a Severním Irskem.

Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová a nizozemský předseda vlády Mark Rutte

Analýza dohody ukázala, že tzv. irská pojistka, která brání zřízení pevné hranice mezi Irskem a Severním Irskem bez vzájemné dohody, by mohla trvat neomezeně dlouho. [celá zpráva]

Britská ministryně práce Amber Ruddová řekla, že rozhovory Mayové v Bruselu se budou týkat právě irské pojistky, která podle premiérky vyvolala „široké a hluboké obavy“.

Odložení úterního hlasování o dohodě o brexitu, které Mayová původně zcela odmítala a přišla s ním až v pondělí, dále oslabilo její pozici. Šéf labouristů Jeremy Corbyn uvedl, že Mayová ztratila kontrolu nad děním, a do šéfky vlády se pustil i konzervativec Jacob Rees-Mogg, který je zastáncem brexitu. Pravil, že Mayová ztratila odvahu a předložila neúnosnou dohodu. Snaží se sehnat dost straníků, aby ji mohli svrhnout z čela strany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám