Hlavní obsah

Pakt OSN o migraci narazí na problémy i v Německu

Právo, DPA, ČTK, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Přes 40 procent Němců se obává, že sporný Globální pakt OSN o migraci zesílí dodatečné nároky cizinců o azyl ve Spolkové republice. Opak soudí 22 procent, zjistil průzkum institutu Insa, jehož výsledky vešly ve známost v úterý.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU) má k paktu o migraci výhrady.

Článek

Přesně 79 762 Němců už podepsalo petici proti přijetí paktu, potvrdil petiční výbor Spolkového sněmu. Akci vyvolala protestní strana Alternativa pro Německo (AfD). V Německu se může na petiční výbor obrátit každý občan. Pokud se mu do čtyř týdnů podaří doložit 50 tisíc podporovatelů pro svůj požadavek, bývá pozván na veřejné zasedání výboru, aby tam svou žádost představil.

Kancelář Spolkového sněmu přitom petici původně nechtěla zveřejnit kvůli obavě z ohrožení sociálního smíru a mezinárodních vztahů.

„Levicoví snílci a globalistické elity chtějí naši zemi přetvořit z národního státu na osidlovací území,“ sdělil na adresu paktu spolupředseda AfD Alexander Gauland (77).

Téma se ocitne také na programu sjezdu v Hamburku

V Německu zůstává největším odpůrcem dokumentu AfD, avšak také uvnitř křesťanských demokratů (CDU) sílí pochyby i nesouhlas, ačkoli kancléřka Angela Merkelová (64) a další významní členové CDU a sesterské CSU pakt obhajují. Celostátní vedení CDU v pondělí navrhlo zařadit diskusi o paktu na sjezd v Hamburku, který se uskuteční bezprostředně před konferencí v marockém Marrákeši. Tam mají signatáři smlouvu 10. až 11. prosince podepsat.

O závěru vzešlém z debaty na sjezdu CDU by se mohlo i hlasovat.

Předseda sjezdové návrhové komise a exministr vnitra Thomas de Maizière (64),  odpověděl na dotaz, zda kancléřka Merkelová bude respektovat závěr sjezdu, pokud většina delegátů pakt odmítne: „Viděno čistě právně, žijeme v demokratickém státě.“

Podpis odmítá celá zemská organizace

Zemská organizace CDU ve východoněmecké spolkové zemi Sasku-Anhaltsku rovnou na svém sjezdu vyzvala spolkovou vládu i Merkelovou, aby pakt odmítly.

„S německým podpisem vyvstává nebezpečí, že dveře budou bezpodmínečně otevřeny,“ řekl Lars-Jörn Zimmer (48), poslanec zemského sněmu za CDU a předkladatel návrhu. „Ukázali jsme spolkové vládě žlutou kartu,“ upozornil Holger Stahlknecht (54), nově zvolený zemský šéf CDU a zemský ministr vnitra.

K širší debatě o paktu uvnitř CDU vyzval jako první Jens Spahn (38), ministr zdravotnictví a jeden z uchazečů na post předsedy CDU po Merkelové. Nejprve řekl, že vznikl dojem, že vláda něco tají. „Musíme lépe komunikovat. Nepřihlížet, jak si toto téma pravice a levice zabírá pro sebe. První proto, aby šířili předsudky a rozeštvávali lidi. Druzí, aby ho v budoucnosti použili pro šíření své ideologie celosvětově otevřených hranic,“ řekl poslednímu vydání týdeníku Focus.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám