Hlavní obsah

Dobrá pro byznys i národní zájmy, jediná možná: Státníci chválí dohodu o brexitu

– Brusel

Splňuje představy Britů o odchodu z Evropské unie (EU) a je nejlepší možnou dohodou. Tak označila v neděli britská premiérka Theresa Mayová ujednání z bruselského summitu EU o brexitu. Stejně se vyjádřil také šéf Evropské komise (EK) Jean-Claude Juncker, pro kterého je dohoda jedinou možnou rovněž ve vztahu k EU. Předseda Evropské rady Donald Tusk ale upozornil na úskalí nadcházející ratifikace dokumentu, který čelí námitkám v britském parlamentu.

Foto: Olivier Matthys, ČTK/AP

Schůzka lídrů EU v Bruselu. Na snímku britská premiéra Theresa Mayová

Článek

„Je to dobré pro byznys a je to v našem národním zájmu," zdůraznila premiérka na tiskové konferenci po mimořádném unijním summitu, na kterém text dohody podpořili premiéři a prezidenti ostatních 27 zemí evropského bloku. Mayová se v prohlášení rovněž obrátila na britské občany, dohoda podle ní neznamená jen konec složité fáze vyjednávání s unií, ale také začátek vnitřní britské debaty v nadcházejících týdnech.

Připomněla, že nastane konec volného pohybu lidí a návrat kontroly nad britskými hranicemi, konec vysokých každoročních plateb do unijního rozpočtu i návrat plné kontroly nad britskými zákony. Zaručí se ale také, že Británie bude mít s EU hospodářské partnerství těsnější než jakákoli jiná země. Británie má z EU odejít v březnu 2019. [celá zpráva]

Mayovou čeká bitva v parlamentu

Juncker popisuje dohodu jako jedinou možnou a nejlepší pro všechny strany. „Vyzývám ty, kteří ji musí ratifikovat, aby to měli na paměti. Toto je nejlepší řešení pro Spojené království, nejlepší pro Evropu, to je jediná možná dohoda," prohlásil.

O dohodě bude parlament v Londýně hlasovat ještě před Vánoci, uvedla premiérka, jejíž vláda 585stránkový dokument podpořila v polovině listopadu. Prosazení dokumentu ve skepticky naladěném britském parlamentu ale nebude pro Mayovou jednoduché. Dohodu odmítá nejen opozice, ale i část jejích vlastních konzervativních poslanců.

„Před námi je složitý proces ratifikace a dalších vyjednávání. Ale - ať to dopadne jakkoli - jedno je nezpochybnitelné: zůstaneme nejlepšími přáteli až do konce našich dnů a ještě o den déle," prohlásil Tusk.

Ukázalo se, že EU má slabiny. Lze ji zlepšit.
Emmanuel Macron

Německá kancléřka Angela Merkelová označila brexit jako tragickou záležitost, nicméně ocenila dosažení dohody o tom, jak by se měl odehrát. „Můžeme říci, že z hlediska 27 členských států existuje základ pro spořádaný rozchod a budování příštích vztahů," dodala.

Francouzský prezident Emmanuel Macron spojil brexit s potřebou reformovat EU. „Musíme vyvodit všechny důsledky, protože se ukázalo, že EU má slabiny. Lze ji zlepšit. Evropa musí být přebudována.,“ řekl.

Irský premiér Leo Varadkar na adresu britského parlamentu, kde brexitová dohoda vyvolává námitky, upozornil, že vyjednat lepší dohodu není možné. „Klamou sami sebe ti, kdo si myslí, že lze vyjednat lepší dohodu,“ uvedl. Podle něj by si měli britští poslanci, kteří s dohodou nesouhlasí, uvědomit, že by pravděpodobně nezískali v parlamentu podporu pro alternativní návrh.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám