Hlavní obsah

Policisté se v Londýně učí bourat do zlodějů na mopedech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Razantně zatočit s krádežemi a útoky, které pachatelé uskuteční z mopedů, se rozhodla londýnský policie. Vybírá si z policistů ty, kteří jsou vynikajícími řidiči a cvičí je pro takzvané „taktické kontakty“, což v překladu znamená, že pachatele zlikvidují jejich vlastními zbraněmi. Najedou do nich tak, aby zloději spadli ze svých strojů, nebo narazili do policejních vozů, píše server listu Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Policisté srazili jednoho z "mopedových zlodějů".

Článek

Policie potvrdila, že tuto metodu používá a dosud ji využila 63krát. Zloději se snaží policisty zastavit tím, že si sundají přilbu a doufají, že tím, že nemají ochranu, zastaví jejich pronásledování. "Někdy je přestaneme pronásledovat, ale jen tehdy, když riziko pro veřejnost a jezdce je příliš velké. Rozhodně nezastavíme jen proto, že jezdec odhodil přilbu,“ uvedl seržant Tony McGovern, který je jedním ze speciálně vyškolených řidičů.

Před provedením manévru se musí zvážit riziko pro veřejnost a jezdce, protože útočící zločinci často cestují po chodnících nebo za zábradlím, aby se vyhnuli chycení.

Při tzv. mopedových útocích pachatelé vyrvou oběti kabelku, mobilní telefon, či hodinky a ujedou. Popřípadě na mopedu vjedou do obchodu se šperky, zraní všechny, kteří se jim postaví do cesty, a obchod vykradou. Někteří mopedoví zloději obrali například během hodiny přes tři desítky lidí.

Jedním z postižených byl letos britský ministr vnitra Sajid Javid, který přišel o svůj mobil. Stál před londýnským nádražím Euston a v ruce držel mobil, když kolem projeli zloději na mopedech. „Byl to jen mžik,“ řekl tehdy.

Mezi oběti incidentu patří také bývalý tajemník ministerstva financí George Osborne a komik Michael Michael, kterého dva muži na mopedu obrali o hodinky značky Rolex.

Veřejnost šokoval případ, kdy zloděj vběhl do kavárny na severu Londýna, vyrval ženě z rukou notebook, vyběhl, skočil na připravený moped a ujel. Celá událost trvala něco přes deset sekund.

Policie tvrdí, že současné zacílení na tento typ zlodějů už má výsledky. Podařilo se je snížit o 44 procent z 19 tisíc případů na 12 500.

Reklama

Výběr článků

Načítám