Hlavní obsah

V předvečer výročí sametové revoluce vyšli Slováci opět do ulic

• Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tisíce lidí se zúčastnily pátečního protestu Za slušné Slovensko na bratislavském Náměstí Slovenského národního povstání. Demonstrace se konaly také v Košicích, v Banské Bystrici v Popradě a v dalších městech.

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace v BratislavěVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

„Před 29 lety se lidé odvážně postavili režimu, v němž se necítili svobodně. Tajná služba a stát tehdy neváhaly sledovat občanské aktivisty, aby ubránily svoji pozici. Za vlády Směru se to evidentně děje opět,“ uvedli organizátoři akce. V uplynulých dnech byli totiž vyslýcháni na policii na základě anonymního udání.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Protest je namířen proti vládní straně Směr a bývalému premiérovi Robertu Ficovi

Katarína Nagy Pázmányová, jedna z pořadatelek akce, naznačila, že byli dokonce sledováni. Šéf Slovenské informační služby Anton Šafárik to vzápětí vyloučil. Expremiér Robert Fico (Směr-sociální demokracie) označuje organizátory protestů s oblibou jako „Sorosovy děti“ a tvrdí, že dostávají peníze ze zahraničí.

Herec SND Richard Stanke na shromáždění řekl, že i v roce 1989 tvrdili, že lidi na náměstích platili imperialisté. „Teď tvrdíte, že nás platí Soros. Pane Fico, místo, abyste si připomněli výročí vzniku Československa, jste si šel připomenout revoluci na Kubě. Myslíte, že je nás potřeba platit za to, abychom vám řekli, že to už stačilo? Děláme to zdarma,“ řekl Stanke. Lidi na náměstí reagovali skandováním: „My jsme tady zadarmo“.

Na shromáždění zazněla i píseň Modlitba pro Martu.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Jedno z hesel protestujících

„Mocní ještě nepochopili, že nechceme žít ve státě, kde se vraždí novináři, kde se krade, kde se tituly získávají za opsané práce, kde se po prohře ve volbách mění volební systém. Nechceme žít ve státě, kde se manipuluje pravda,“ zdůraznili pořadatelé protestu Za slušné Slovensko.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Účastníci vyjadřovali nepsokojenost s vládní stranou Směr

Na bratislavském shromáždění promluvili slovenští lídři sametové revoluce z roku 1989 Fedor Gál a Peter Zajac, česká investigativní novinářka Pavla Holcová, která spolupracovala se zavražděným Jánem Kuciakem, herci Slovenského národního divadla, novináři a další.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Protest, který uspořádalo hnutí Za slušné Slovensko na bratislavském Náměstí Slovenského národního povstání.

Po únorové vraždě Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové zorganizovala iniciativa Za slušné Slovensko řadu shromáždění po celé zemi. Byly to největší protesty od roku 1989, které vyústily v pád vlády premiéra Fica.

Reklama

Výběr článků

Načítám