Hlavní obsah

Věnec k válečnému památníku v Londýně položil i německý prezident, piety se zúčastnila královská rodina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Také Velká Británie si v neděli slavnostně připomíná sté výročí konce první světové války. Piety v centru Londýna se zúčastnila i královská rodina. Večerní ceremonii ve Westminsteru navštívila i královna Alžběta II. nebo německý prezident Frank-Walter Steinmeier.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Britská královská rodina se zúčastnila výročí konce první světové válkyVideo: AP

 
Článek

Miliony lidí držely dvě minuty ticha na památku těch, kdo položili život či byli zraněni v prvním celosvětovém válečném konfliktu. Dvouminutové ticho zahalilo Británii v 11:00 GMT (12:00 SEČ), tedy přesně v okamžiku, kdy příměří začalo 11. listopadu 1918 platit.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Královna Alžběta II. s vévodkyní Camillou (vlevo) a vévodkyní Kate

Procesí asi 10 tisíc lidí se vydalo k válečnému památníku Cenotaph na třídě Whitehall. Princ Charles tam jménem své matky položil věnec. Královna Alžběta II. sledovala ceremonii na Whitehallu z balkonu blízké budovy ministerstva zahraničí.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Britská premiérka Theresa Mayové na pietní akci v Londýně u příležitosti výročí 100 let od konce 1. světové války. Vlevo vedle ní předseda labouristů Jeremy Corbyn.

První vrcholný německý představitel

Po princi Charlesovi položil věnec k památníku Cenothap německý prezident Frank-Walter Steinmeier jako symbol míru, který nyní vládne mezi oběma zeměmi, napsal server BBC.

Britská vláda podle agentury Reuters poukázala na to, že Steinmeier je prvním německým vrcholným představitelem, který položí věnec k památníku Cenotaph během vzpomínkové ceremonie.

Foto: Andrew Matthews, ČTK/AP

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier na vzpomínkové akci v Londýně

Památku obětí první světové války po nich stejným způsobem uctili též princ William a princ Harry, premiérka Theresa Mayová a šéf labouristů Jeremy Corbyn.

„Ti, kteří bojovali v této válce, učinili mimořádné oběti,” cituje BBC předsedkyni britské vlády.

Jedna z účastnic procesí, sedmačtyřicetiletá Emma Silková, se pro zpravodajskou stanici vyznala, že je pyšná, že zde mohla rovněž uctít památku svého dědečka. Ten totiž prý neřekl pravdu o svém věku, aby se mohl v roce 1917 zapojit do bojů za svobodu.

Členové královské rodiny spolu s německým prezidentem pak večer navštívili speciální mši za mrtvé a zraněné v konfliktech, která se konala ve Westminsterském opatství. Mezi asi 2000 přítomnými byla i britská premiérka se svým manželem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám