Hlavní obsah

Ve slovenských komunálních volbách bodovali nezávislí kandidáti

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

V sobotních komunálních volbách na Slovensku uspěli především nezávislí kandidáti. Nejsilnější vládní strana Směr-sociální demokracie bodovala především v menších obcích, ale ztratila některá větší města například Košice, Žilinu, Nitru a Humenné. Účast ve volbách dosáhla 48,7 procenta.

Foto: Profimedia.cz

Komunální volby na Slovensku. Ilustrační foto

Článek

Na rozdíl od České republiky se na Slovensku volí primátoři měst a starostové obcí přímo občany. Na tyto funkce kandidovalo v celé zemi 3387 lidí bez stranické podpory. Bylo zvoleno 42,4 procenta primátorů a starostů, kteří kandidovali jako nezávislí. Směr získal 20,3 procenta křesel a s velkým odstupem následuje Slovenská národní strana, která získala 5,5 procenta křesel starostů a primátorů. Z politických stran se tak v regionech ukazuje jako stále nejsilnější strana Směr, která však začala ztrácet ve větších městech.

Bratislava a Košice

V hlavním městě se stal primátorem nezávislý kandidát Matúš Vallo s podporou nových mimoparlamentních stran Spolu-občanská demokracie a Progresivní Slovensko. „Věřím, že výsledek v Bratislavě bude začátkem širší změny na celém Slovensku,“ řekl Vallo. V hlavním městě neuspěl dosavadní primátor Ivo Nesrovnal, kterého nepřímo podpořil šéf Směru Robert Fico.

V Košicích zvítězil kandidát pravicových stran Jaroslav Polaček, který porazil kandidáta Směru a Slovenské národní strany Martina Petruška. Směr udržel z velkých měst Banskou Bystrici.

Romové přijeli hlasovat z Británie

Z Velké Británie se letecky vrátila na Slovensko skupina asi 300 Romů, aby odevzdala svůj hlas ve volbách. „Budeme volit své lidi. Vždyť my nebudeme navěky v Anglii, chceme se vrátit na Slovensko,“ řekl televizi Markíza jeden z Romů z obce Žehra.

Do hlasovacích uren v obci Výčapy-Opatovce u Nitry vhodili svůj hlas v sobotu křesťanští uprchlíci z Iráku. V obci jich žijí přes dvě desítky. Další čtyři desítky pak žijí v Nitře a okolních obcích. Na Slovensku v komunálních volbách mohou volit i cizinci s trvalým pobytem v zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám