Hlavní obsah

Vyrovnaný rozpočet, splacení dluhů a miliardové sliby. V Bavorsku podepsali koaliční smlouvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov

Hospodaření s vyrovnaným rozpočtem, splacení starých dluhů či vyšší investice do obnovitelných zdrojů nebo energetické sítě. To je jen krátký výčet plánů budoucí koaliční vlády Křesťanskosociální unie (CSU) a konzervativní strany Svobodní voliči v Bavorsku. Koaliční dohodu podepsali v pondělí zástupci obou stran v Mnichově.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Bavorský premiér Markus Söder (vlevo) při podpisu koaliční dohody s Hubertem Aiwangerem (vpravo), šéfem strany Svobodní voliči.

Článek

Koaliční smlouva počítá podle pozorovatelů v zásadě s pokračováním dosavadní politiky CSU. Prioritou je hospodaření bez deficitů.  Země se chce zbavit všech svých dluhů do roku 2030.

Kvůli koaliční smlouvě a slibům, k nimž se obě vládní strany v dokumentu zavázaly, to budoucí zemský ministr financí nebude mít jednoduché, poznamenal list Süddeutsche Zeitung.

Do roku 2023 vláda plánuje vytvořit v mateřských školkách dalších 42 tisíc míst a přijetí dalších dvou tisíc učitelů. Koalice plánuje také vyplácení měsíčního příspěvku ve výši 100 eur na dítě během jeho prvního a druhého roku docházky do školky.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Bavorku povládne kolaice CSU a strany Svobodní voliči. Zleva Thomas Kreuzer (CSU), Markus Söder (CSU), Hubert Aiwanger Florian Streibl ze strany Svobodní voliči.

Nový kabinet chce posílit řady policie, ročně chce vytvořit 500 nových míst tak, aby do roku 2023 vystoupal počet policistů na 45 tisíc.

V otázce azylu se počítá s tím, že se zrychlí azylové řízení tak, aby trvalo nejvýše tři měsíce. Měl by se zvýšit počet správních soudců a důsledně má pokračovat repatriace zamítnutých žadatelů o azyl.

V příštích pěti letech by mělo vzniknout pět tisíc nových míst pro učitele. „Naším cílem je vyvarovat se rušení tříd. Chceme dosáhnout toho, aby byly zřízeny třídy s menším počtem žáků, kde se věnuje více prostoru individuální výuce,“ píše se v koaliční smlouvě.

Zřejmě i v reakci na volební úspěch Zelených, kteří se s Bavorsku se 17,5 procenta stali druhou nejsilnější stranou, klade koalice větší důraz na životní prostředí. Do roku 2050 by se podle ní emise skleníkových plynů měly snížit pod dvě tuny na obyvatele. Strany také počítají s většími investicemi.

Koalice v Bavorsku jsou výjimečné

Kabinet plánuje do roku 2025 výstavbu 10 tisíc zemských bytů, které by byly určeny především pro osoby s nižšími příjmy.

V Bavorsku jsou vládní koalice výjimečnou záležitostí. Od roku 1962 zde až dosud vznikla jen jediná - ve volebním období 2008 až 2013 vládla CSU v koalici se svobodnými demokraty (FDP). Jinak byla CSU vždy schopná stavět jednobarevné vlády.

V letošních říjnových volbách ale CSU výrazně ztratila. Zisk 37,2 procenta pro ni znamenal nejhorší výsledek za téměř 70 let. Straně vedené celoněmeckým ministrem vnitra Horstem Seehoferem tak nezbylo než hledat koaličního partnera.

Reklama

Související články

Obyvatelé Bavorska volí nový zemský parlament

Úderem osmé hodiny odstartovalo hlasování o novém zemském parlamentu v Bavorsku. Své hlasy budou moci tamní obyvatelé odevzdávat až do 18:00. Hlasování zřejmě...

Výběr článků

Načítám