Hlavní obsah

Macron přijíždí do Česka, aby rozštěpil nacionalisty východní Evropy, píše Le Figaro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzský prezident Emmanuel Macron přijíždí na Slovensko a do Česka, aby rozštěpil „nacionalisty” východní Evropy, píše ve svém komentáři k Macronově cestě francouzský list Le Figaro. I když oficiálně přijíždí na oslavy vzniku Československa, jde mu hlavně o obnovu vztahů v oblasti, kde francouzský hlas v minulých měsících ztratil vliv.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

Návštěva Maďarska premiéra Viktora Orbána ani Polska ovládaného konzervativci pro Macrona, který nevynechá příležitost kritizovat tyto země za populismus a porušování lidských práv, nepřipadá v úvahu. Slovensko a Česko, to je něco jiného. Nejsou tak kontroverzní, byť patří stejně jako první do Visegrádské skupiny, vyznačující se tvrdým postojem vůči rozdělování uprchlíků podle kvót i proti změně principu udělování azylu.

„Obě tyto země chtějí zůstat v srdci Evropy. Není správné hovořit o rozštěpení mezi východem a západem Evropy, zastánci Evropy jsou všude,“ soudí podle Le Figaro Elysejský palác.

„Bude se Macron snažit vrazit klín mezi členy Visegrádské skupiny namlouváním si jedněch a stigmatizací druhých?“ táže se deník. Upozorňuje, že polarizační strategie v podobě stavění reformátorů a euroskeptiků proti sobě má svá rizika v době, kdy migrační otázka hýbe tábory populistů jak na západě, tak na východě.

Francouzské Demokratické hnutí (MoDem) s takovým předvolebním polarizováním, z nějž viní Macrona, nesouhlasí a poukazuje na to, že spor Orbán–Macron není spor národní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám