Hlavní obsah

Estonci Rusům vystavili účet za okupaci

– Talinn

Zvláštní komise estonského ministerstva spravedlnosti spočítala škody, které pobaltské zemi v letech 1940-1991 způsobila sovětská okupace. Podle agentury Interfax dosahuje vystavený účet částky 1,2 miliardy eur (přes 30 miliard korun). Místní úřady nevylučují, že budou částku soudně vymáhat.

Foto: Adrees Latif , Reuters

Ruské obrněnce, ilustrační foto.

Článek

Oběťmi stalinských represí se v Estonsku podle komise stalo téměř 50 tisíc lidí, dalších 400 tisíc zvolilo emigraci. Tyto ztráty vládní komise označila za genocidu. Následkem sovětské nadvlády je znečištění vod a ovzduší, nucená kolektivizace a neodpovědné využívání nerostného bohatství.

Podíl Estonců na celkovém počtu obyvatel se snížil z 89 procent v roce 1939 na 61 procent v roce 1989. Životní úroveň, v meziválečném období nezávislosti srovnatelná s Finskem, se snížila, stejně jako délka života.

V Litvě to bude víc

Výzvy k uplatnění nároku na škody způsobené nadvládou SSSR zaznívají i v dalších pobaltských státech, zejména v Litvě. Odhady jsou ve srovnání s Estonskem mnohem větší, pohybují se kolem 30 miliard dolarů (670 miliard korun). Rusko nároky bývalých sovětských republik odmítá.

Rudá armáda obsadila Pobaltí v roce 1940 na základě tajného dodatku ke smlouvě o neútočení s nacistickým Německem. Po obsazení vypsal okupační režim volby, k nimž byly připuštěny jen prokomunistické strany. Takto složený parlament pak schválil připojení k SSSR.

Reklama

Výběr článků

Načítám