Hlavní obsah

Údajný Kuciakův vrah neměl na pokutu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Všichni čtyři obvinění z vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové měli finanční problémy. Expolicista Tomáš Szabó, údajný střelec, požádal loni o splátkový kalendář, aby mohl zaplatit pokutu ve výši 350 eur (devět tisíc Kč).

Foto: Policie SR

Zásah slovenské policie ve městě Kolárovo.

Článek

Po odchodu od policie pracoval Szabó pro místního podnikatele Petra Molnára. Byli přátelé a Szabó mu dělal ochranku. V prosinci 2016 byl Molnár ve svém domě zavražděn střelou do hlavy. Začátkem roku 2017 si Szabó otevřel obchod s výživovými doplňky. V květnu ho pokutovala obchodní inspekce za nedostatečné označení jednotkové ceny produktů a chybějící reklamační řád. Szabó chtěl pokutu splácet v 50eurových splátkách.

Další obviněný, Miroslav Marček, bývalý voják z povolání, je bratrancem Szabóa. Po odchodu z armády pracoval jako taxikář. Jeho přítelkyně Martina pro server hnonline.sk řekla, že žil skromně a moc peněz neměl. Stejně jako Szabó pracoval jako ochranka na lodi a zmíněný obchod s výživovými doplňky rovněž provozovali společně.

Video z policejního zásahuVideo: Policie SR

Zoltán Andruskó, který jako jediný s policií spolupracuje, si s přítelkyní v březnu 2018 koupil vilu s bazénem a rozlehlým pozemkem v obci Chotín u Komárna. Přítelkyně si měla vzít v bance úvěr. Andruskó čelí 28 exekucím, jeho dluh na daních dosahuje až milión eur a v roce 2016 byl obžalován z nezákonného krácení daní o 440 tisíc eur.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Pieta za zavražděného slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenku.

Deník Sme připomněl, že vrazi měli dostat za svůj čin 50 tisíc eur v hotovosti a 20 tisíc ve formě odpuštění dluhu (v přepočtu celkem asi 1,8 miliónu korun). „Za takovou částku nemohli uprchnout ze země, na chvíli by jim však ulehčila situaci,“ poznamenal list.

Reklama

Související témata:

Související články

Zadavatel vraždy: tlumočnice, nebo gang?

Objednala si vraždu novináře Jána Kuciaka tlumočnice Alena Zsuzsová, k čemuž se kloní dosavadní vyšetřování, nebo se proťaly zájmy hned několika skupin...

Výběr článků

Načítám