Hlavní obsah

Fico má v kauze Kuciak jasno, Slovensko prý čelilo pokusu převzít moc

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Kauza kolem vraždy novináře Jána Kuciaka byla zneužita k pokusu změnit poměry na Slovensku, míní slovenský expremiér a předseda vládnoucí strany Směr Robert Fico. V úterý to pronesl v krátkém prohlášení před novináři. Fico, který kvůli kauze odstoupil z postu premiéra, se chce vrátit po volbách v roce 2020.

Foto: Milan Malíček, Právo

Robert Fico, předseda strany Směr-sociální demokracie

Článek

Fico odstoupil po podezření, že za vraždou Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové byla italská mafie s propojením na úřad vlády, kterou tehdy šéf Směru vedl.

Expremiér v úterním prohlášení, po němž neměli novináři prostor na otázky, ocenil práci policie a prokuratury při vyšetřování případu a poznamenal, že za důvěryhodné považuje vyloučení verze, že za vraždou byla italská mafie propojená na úřad vlády. To však nikdo dosud nevyloučil a vyšetřování okolností vraždy stále pokračuje.

„Tohle vymyšlené a falešné obvinění bylo úmyslně zneužito k pokusu změnit mocenské poměry na Slovensku a sesadit vládu mimo standardní demokratická pravidla. K tomuto pokusu byli zneužiti i lidé v ulicích,“ řekl Fico ve zjevné narážce na četné demonstrace, které po události následovaly.

Kiska, nevládky, média...

„Strana Směr trpělivě čekala na výsledky vyšetřování a plně se soustředila na zachování stability v zemi. Nenechali jsme se oklamat iniciativami prezidenta, opozice, médií a jimi řízených organizátorů protestů povalit vládu a převzít moc ve státě bez parlamentních voleb,“ dodal Fico.

Expremiér zdůraznil, že Slovensko je parlamentní demokracií. „Je nepřípustné získat moc podněcováním davu lidí na základě smyšlených a falešných scénářů. Směr na prokazatelný pokus změnit vládní moc prostřednictvím demonstrací, reagoval státnickými kroky, které umožnily, aby demokraticky zvolená koalice pokračovala ve své práci. Dosud neexistuje žádná jiná smysluplná alternativa vládnutí v naší zemi,“ zdůraznil.

Slovensko se podle předsedy Směru po definitivním ukončení vyšetřování bude muset vrátit k událostem, které po vraždě následovaly.

„Především k úkolům, jaké v nich sehráli prezident Andrej Kiska, opozice, média a nevládní organizace financované ze zahraničí. Od těchto lidí neočekáváme žádnou omluvu, protože jejich filosofie je založena na principu nenávisti. Žádáme veřejnost, aby si při hodnocení těchto událostí zachovala zdravý politický úsudek a tak, jak se v parlamentní demokracii patří, o tom, kdo má nebo nemá vládnout v této zemi, rozhodla v příštích svobodných parlamentních volbách v březnu 2020,“ uvedl Fico.

Motiv vraždy není zcela jasný

Ficova slova přicházejí v době, kdy všechny okolnosti a zejména motiv vraždy stále nebyly objasněny. Vyšetřovatelé a prokurátor na pondělní tiskové konferenci mluvili o zadržení a obvinění čtyř podezřelých z měst Kolárovo a Komárno. Ti byli zadrženi minulý týden ve čtvrtek a v pátek a v neděli byla na všechny uvalena vazba.

Video z policejního zásahuVideo: Policie SR

Na tiskové konferenci prokuratura nesdělila žádné informace o možném motivu vraždy. Už dříve ale vyšetřovatelé uváděli, že čin měl souvislost s Kuciakovou prací. Novinář psal o aktivitách italské mafie na východním Slovensku a jejím napojení na vládní kruhy. Psal i o kontroverzním podnikateli Mariánu Kočnerovi, který Kuciakovi za to loni vyhrožoval. Vyšetřovatelé a prokurátor tyto stopy nevyloučili, ani nepotvrdili. Momentálně probíhají výslechy obviněných, z nichž jeden začal spolupracovat s policií.

Reklama

Výběr článků

Načítám