Hlavní obsah

Českého řidiče kamiónu ve Francii odsoudili na 1,5 roku za pašování migrantů

Ve Francii byl za pašeráctví odsouzen na 1,5 roku vězení český řidič kamiónu Jiří Šagan, uvedla v úterý televize Prima. Zřejmě je to první případ, kdy šofér nedostal za údajný převoz migrantů do Anglie pokutu, když mu běženci vlezli do nákladového prostoru.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Francouzská policie objevila v chladicím boxu kamiónu začátkem července Jiřímu Šaganovi hned patnáct Iráčanů. On tvrdil, že o nich vůbec nevěděl.

Iráčané ostatně měli při výsleších sami podle protokolu přiznat, že do chladicího návěsu s kukuřicí vlezli v přístavu Calais bez vědomí řidiče, jenže francouzská policie a následně i soud byly neoblomné.

Řidič by se sice mohl proti verdiktu soudu do čtvrtka odvolat, ale deset tisíc euro (zhruba 260 tisíc korun) na právníky nemá ani on, ani jeho známí. „Dosud platil právníka majitel firmy, u které Jirka pracoval. Na odvolání vůbec nevím, kde dáme dokupy peníze,“ řekla Primě Gabriela Kotoučková, přítelkyně odsouzeného řidiče.

Šagan, původně z Kladna, pracuje pro španělského přepravce. S přítelkyní, její dcerou a vnučkou žijí dočasně poblíž Alicante, kde se šoférova družka snaží vyléčit rakovinu. Na svém příteli je absolutně finančně závislá, protože jí nemoc nedovoluje pracovat.

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) už v této souvislosti interpeloval Evropskou komisi, aby zasáhla. „Také jsem se obrátil na francouzského prezidenta Macrona s dotazem, jestli je ještě Francie právním státem,“ řekl televizi Prima Zdechovský.

Mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová uvedla, že Česko nemůže zasahovat do soudního řízení v cizí zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám