Hlavní obsah

Novináře Kuciaka zavraždili za 1,8 miliónu. Policie zveřejnila video ze zatýkání

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Vražda novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky přišla objednavatele na nejméně 70 tisíc eur (1,8 miliónu korun). V hotovosti uhradil 50 tisíc eur, zbylých 20 tisíc eur představovalo odpuštění dluhu. Na tiskové konferenci v Bratislavě to v pondělí řekl prokurátor speciální prokuratury, který neprozradil své jméno a novináři nemohli snímat jeho tvář.

Video z policejního zásahuVideo: Policie SR

 
Článek

Čtyři osoby, které minulý týden zadržela speciální jednotka slovenské policie ve městech Kolárovo a Komárno na jihu Slovenska [celá zpráva], označil prokurátor za objednavatele, zprostředkovatele, pomocníka a střelce.

Policie na tiskové konferenci nesdělila žádné informace o možném motivu, který mohli pachatelé k vraždě mít. Už dříve ale vyšetřovatelé uváděli, že čin měl souvislost s Kuciakovou prací. Novinář psal o aktivitách italské mafie na Slovensku a jejím napojení na vládní kruhy.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Generální prokurátor SR Jaromír Čižmár (uprostřed) na tiskové konferenci

„Bylo vzneseno obvinění proti čtyřem osobám ze spáchání tohoto skutku. Obvinění bylo vzneseno na základě důkazů, které policie získala v rámci sedmiměsíčního velmi důsledného vyšetřování,“ řekl prokurátor.

Objednavatelkou tlumočnice

Generální prokurátor Slovenské republiky Jaromír Čižnár upřesnil, že objednavatelem měla být obviněná s iniciálami A. Zs. a střelcem T. Sz. Z iniciál vyplývá, že vyšetřovatelé považují za vraha muže, kterým je podle slovenských médií bývalý policejní vyšetřovatel Tomáš Szabó.

Objednavatelkou trestného činu byla podle tisku podnikatelka Alena Zs., která údajně pracovala jako tlumočnice z italštiny pro kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera. Ten je v současnosti ve vazbě kvůli jinému případu.

Řidičem měl být M. M. a zprostředkovatelem Z. A. Podle slov prokurátora je vysoká pravděpodobnost, že peníze vyplatila právě Zs., zadržená v pátek v Komárně. „Odkud ty peníze měla, je další otázka,“ dodal. Vyšetřovatelé pracují s verzí, že obviněná byla jen mezičlánek. Kdo byl hlavním objednavatelem, se ještě neví.

Objednávka na likvidaci zněla jen na osobu Kuciaka. „Partnerka byla jen náhodná oběť,“ konstatoval. Čižnár dodal, že Kušnírová byla v nesprávném čase na nesprávném místě.

Další pachatelé jsou možná na svobodě 

Připustil, že další pachatelé jsou ještě na svobodě. „Vysoce oceňuji spolupráci s Europolem, který nám poskytl všechny prostředky. Jejich pomoc byla neocenitelná. To se týká také italských vyšetřovatelů,“ dodal.

Důkazy vůči zadrženým jsou velmi silné, uvedl Čižnár. „Byly určitě důvodem pro to, aby byly tyto čtyři osoby obviněné,“ uvedl.

Policejní akce, během níž byli zadrženi čtyři lidé, měla krycí název News a zúčastnilo se jí asi 150 policistů. „Bylo vykonáno 12 domovních prohlídek, 13 prohlídek nebytových prostor. Byly zajištěny dvě automatické střelné zbraně s náboji a tlumiči. Byla rovněž zajištěna tři motorová vozidla, která byla při zločinu použita,“ řekl Branislav Zurian, šéf Národní protizločinecké jednotky.

„Celkově bylo zajištěno 570 stop,“ dodal Zurian. Potvrdil, že elektronické důkazy byly předmětem vyšetřování. „Žádná družice Spojených států nebyla v tomto vyšetřování využita,“ odmítl informace z médií z minulého týdne.

Kuciaka a jeho snoubenku zavraždili 21. února v obci Veľká Mača v okresu Galanta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám