Hlavní obsah

Mezi podezřelými z vraždy Kuciaka má být i bývalý policista

• Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Bývalý policejní vyšetřovatel z Komárna Tomáš Sz. má být mezi osmi osobami, které ve čtvrtek ráno zadrželi elitní policisté z Národní kriminální agentury (NAKA) ve městě Kolárovo v okresu Komárno na jihu Slovenska. Mezi dalšími zadrženými má být i bratranec bývalého policisty Miroslav M. Zadržené osoby jsou podezřelé z únorové vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové.

Foto: Policie SR

Zásah policie ve městě Kolárovo

Článek

Server hnonline.sk tvrdí, že hlavním podezřelým z vraždy je Tomáš Sz. Ostatní zadržení mu měli pomáhat při útěku z místa činu. Policie údajně našla při domovní prohlídce důkazy.

Bývalý policista v minulosti pracoval i v bezpečnostní agentuře a věnoval se bojovému umění, napsal portál pluska.sk. Sousedé Tomáše Sz. popsali jako tichého a nekonfliktního člověka.

Foto: Ivan Vilček

Policejní akce ve městě Kolárovo v okresu Komárno

Server bumm.sk. napsal, že Tomáš Sz. v minulosti absolvoval výcvik v Evropské bezpečnostní agentuře a sloužil jako bezpečnostní stráž na lodi. Potvrzuje to i fotografie na jeho profilu na sociální síti, kde pózuje se samopalem s kolegy ze Srí Lanky.

Podle televize Joj byl zadržený Tomáš Sz. v hledáčku policie také v souvislosti s brutální vraždou 40letého podnikatele, kterého zastřelili v prosinci 2016 ve městě Kolárovo.

Celá ulice, kde došlo k zadržení, byla uzavřena a nad městem létal policejní vrtulník. Mezi zadrženými má být vykonavatel vraždy a osoby, které mu na místě činu pomáhaly. Slovenská policie zatím sdělila jen to, že zadržela lidi podezřelé z násilné trestné činnosti. „Nyní probíhají domovní prohlídky a další procesní úkony,“ uvedla policie na sociální síti.

Televize Joj uvedla, že vyšetřovatelům v identifikaci podezřelých pomohly informace z analýzy IP adres počítačů, které pachatelé použili při vyhledávání domu Jána Kuciaka pomocí služby Street View. 

Foto: Policie SR

Na místě zasahovali příslušníci Národní kriminální agentury NAKA.

Ministryně vnitra Slovenské republiky Denisa Saková konstatovala, že vyšetřovatelé provedli 200 výslechů svědků a prověřili desítky znaleckých posudků. „Rozsah vyšetřování, i za účasti Europolu a jiných zahraničních složek, byl bezprecedentní,“ uvedl právní zástupce Kuciakovy rodiny Daniel Lipšic.

Nyní je podle něj důležité odhalit objednavatele vraždy a usvědčit pachatele. „Důkazy se vyhodnocují. Žádný zločin není perfektní. Profesionální pachatelé se také dopouštějí chyb,“ řekl Lipšic. Je přesvědčen, že vyšetřování bylo nezávislé a bez zásahů.

Odměna ve výši milión eur (přes 25,7 miliónu korun), vypsaná bývalým premiérem Roberte Ficem za informace o vrazích Kuciaka, nebyla vyplacena. „Pokud se zjistí, že k zadržení, usvědčení a odsouzení pachatelů vedlo svědectví konkrétního člověka, bude mít na odměnu nárok,“ uvedl slovenský úřad vlády ve svém prohlášení s tím, že zatím se tak nestalo.

Snímky z družice

Podle informací Respektu napomohly dopadení podezřelého z vraždy a jeho pomocníků satelitní snímky z americké družice, která se shodou okolností pohybovala v době vraždy nad místem, kde byli dva mladí lidé zabiti. Analýza pohybu osob a aut prý pomohla podezřelé odhalit. Slovenská policie zatím tyto informace nepotvrdila.

Server hnonline.sk napsal, že snímky z družice měly zachytit pachatele, jak se ukrývá v lese, i jeho příchod na místo činu.

USA zprávu o snímcích z družice popřely

Americká vláda ale zprávy o tom, že by poskytla slovenským vyšetřovatelům popřela. „Tyto informace jsou nepravdivé,“ uvedla vláda USA. Podle serveru aktuality.sk slovenská policie tyto záběry od Američanů žádala, ale nedostala se k nim.

Muže, jehož podobizna byla před dvěma týdny zveřejněna, vyslechli policisté v Ostravě, kam se přestěhoval. „Ano, vytěžili ho v Česku, ale jeho výslech nijak nesouvisí s nynějším zásahem a zatýkáním na Slovensku,“ řekl redakci vysoce postavený zdroj z policie.

Foto: Policie SR

Policejní akce ve městě Kolárovo

Kuciak a Kušnírová byli zavražděni 21. února 2018 ve svém domě v obci Veľká Mača v okresu Galanta. Těla byla objevena až 25. února. Kušnírová byla zastřelena jedním výstřelem do hlavy, Kuciak dvěma výstřely do srdce. Střelec použil pistoli ráže devět milimetrů.

Kuciak psal o působení kalábrijské mafie na východním Slovensku a jejím napojení na nejvyšší vládní kruhy. Podle informací serveru hnonline.sk byla jedním z možných motivů vraždy činnost drogové mafie, které se Kuciak věnoval ve svých článcích.

Vražda vyvolala masové protesty po celém Slovensku. Odstoupil ministr vnitra Robert Kaliňák i premiér Robert Fico (oba Směr-sociální demokracie), což znamenalo pád celé vlády. Nastoupila nová vláda premiéra Petra Pellegriniho (Směr-sociální demokracie).

Reklama

Výběr článků

Načítám