Hlavní obsah

Slováci uvažují o přijetí syrských sirotků

Právo, Novinky, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava (Od našeho zpravodaje)

Slovenský premiér Peter Pellegrini (Směr-sociální demokracie) připustil, že by jeho země mohla přijmout sirotky ze Sýrie. „O této možnosti budu jednat s ministrem zahraničí Miroslavem Lajčákem,“ řekl předseda slovenské vlády v sobotu v diskusním pořadu Rozhlasu a televize Slovenska Sobotní dialogy.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Zleva premiéři Slovenska Peter Pellegrini a ČR Andrej Babiš

Článek

„Je to zatím otevřená otázka, zda se Slovensko dokáže postavit i k možné péči o sirotky, kteří jsou umístěny v Řecku,“ řekl premiér. „Budou muset být umístěni v dětských domovech. Neměli bychom v případě malých dětí dopustit, aby žily ve špatných podmínkách,“ prohlásil slovenský ministerský předseda Peter Pellegrini.

„Slovensko je připraveno pokračovat v solidárních aktivitách, ale nikdy se nepodrobíme povinným kvótám,“ zdůraznil. Nevyloučil, že by Slovensko mohlo nabídnout Itálii kapacitu uprchlického tábora ve městě Gabčíkovo a zde se dočasně postarat o uprchlíky.

Slovensko v roce 2015 umístilo v Gabčíkovu několik stovek uprchlíků, kteří žádali o azyl v Rakousku. V Gabčíkovu bydleli původně stavitelé vodního díla na Dunaji, pak studenti. V 90. letech sloužil areál jako azylový tábor pro běžence z bývalé Jugoslávie. Po konfliktu na Balkáně se vrátili domů.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Europoslankyně Michaela Šojdrová přichází na schůzku s premiérem Andrejem Babišem kvůli přijetí pěti desítek sirotků původem ze Sýrie.

Premiér Andrej Babiš (ANO) po jednání s europoslankyní Michaelou Šojdrovou (KDU-ČSL) 21. září trval na svém odmítavém postoji.

„Potvrdilo se, co jsem si myslel. Žádní sirotci nejsou, paní Šojdrová ani neví, kde ty děti jsou, neví, v kterém táboře. Je to projekt, který neexistuje, virtuální záležitost,“ řekl po schůzce premiér.

Babiš společně s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD) uvedli, že Šojdrové poskytl kontakty na řecké orgány, které by jí měly pomoci případné syrské sirotky hledat. „Řekla, že je chce najít, jestli se jí to podaří, o tom pochybuju. Sám jsem zvědav, s čím přijde,“ sdělil premiér.

Zopakoval své stanovisko, že syrským dětem by se mělo pomáhat u nich doma, a že Česko by nemělo přijmout ani jednoho uprchlíka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám