Hlavní obsah

Cuká se už i Francie. Loď Aquarius s migranty na palubě nesmí do přístavu v Marseille

Paříž
Aktualizováno

Francouzské úřady zakázaly poslední operující lodi neziskových organizací ve Středozemním moři přistát v přístavu v Marseille na jihu země. Loď Aquarius 2 s 58 migranty na palubě, kterou provozují humanitární organizace Lékaři bez hranic a SOS Méditerranée, tak prozatím musí zůstat na moři. V úterý o tom informovala stanice Deutsche Welle.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Posádka lodi Aquarius 2 zachraňuje 58 migrantů (záběry z 23. září)Video: Reuters

 
Článek

„Lidské je přistát s lodí v nejbližším a nejbezpečnějším přístavu. Řešení nalezneme ve spolupráci s našimi evropskými partnery. Nelapejme se do pastí, do níž se někteří máme tendenci chytat,“ prohlásil mluvčí francouzské vlády Benjamin Griveaux.

K nám to teď nepůjde, oznámil ministr

„Pro tuto chvíli zní odpověď 'nikoli',” reagoval ministr financí Bruno Le Maire v televizi na otázku, zda Paříž vyhoví žádosti neziskových organizací a nechá loď Aquarius zakotvit v Marseille.

Francouzská vláda opakovaně poukazuje na to, že na základě mezinárodního práva musí loď s trosečníky přistát v nejbližším bezpečném přístavu, a to je v případě lodi Aquarius některý z přístavů v Libyi. A pak v dalších nejbližších bezpečných přístavech.

„Nejbližší přístavy od Libye, kde Aquarius uprchlíky nabral, jsou, jak všichni vědí, v Itálii a na Maltě,” konstatovala francouzská ministryně pro evropské záležitosti Nathalie Loiseauová.  „Nebudeme přece znovu vynalézat geografii,” dodala.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Loď Aquarius charitativní organizace SOS Mediterranee na archivním snímku.

Organizace Spojených národů ale vzhledem k chaosu v Libyi zemi za bezpečnou nepovažuje.

Aquarius 2 pluje pod panamskou vlajkou, ale o registraci v pondělí přišla. Pokud vpluje do přístavu, už z něj nebude moci vyplout, dokud ji nezaregistruje jiná země. Neziskové organizace Lékaři bez hranic a SOS Méditerranée krok odsoudily. Uvedly, že Panama loď registrace zbavila pod „neskrývaným ekonomickým a politickým tlakem italské vlády”. [celá zpráva]

Když nový italský kabinet v červnu uzavřel přístavy lodím neziskových organizací, každé další nevládní plavidlo s migranty na palubě vyvolalo politickou roztržku, připomněla ČTK.

Loď Aquarius ve Středozemním moři operuje od února 2016. Nejprve plula pod vlajkou Gibraltaru, který mu tuto možnost letos v srpnu odejmul. Pod panamskou vlajkou loď změnila jméno na Aquarius 2.

Reklama

Výběr článků

Načítám