Hlavní obsah

V Rusku se zřítila nejrychlejší stíhačka MiG-31

Moskva

Ruský záchytný stíhací letoun MiG-31, dosahující rychlosti až 3000 km/h, se ve středu zřítil při cvičném letu v Nižegorodské oblasti u města Kulebaki asi 400 východně od Moskvy. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany. Dvoučlenná posádka se katapultovala.

Foto: Profimedia.cz

MiG-31 při stratu

Článek

„Letadlo MiG-31 plnilo cvičný výukový let v oblasti letiště nedaleko města Kulebaki,“ sdělil zástupce ministerstva agentuře Interfax s tím, že neneslo výzbroj. „Na palubě došlo k mimořádné situaci a posádka se rozhodla katapultovat,“ dodal.

„Piloty operativně evakuovali specialisté záchranné služby. Nebyli ohroženi na životě,“ uvedl k osudu posádky.

Podle předběžných informací způsobila pád technická závada. „Škody na zemi nevznikly, protože letadlo spadlo do lesního masivu,“ řekl TASSu představitel ministerstva. Letoun po dopadu vybuchl a shořel.

Letos v květnu havaroval MiG-31 u Permu, když mu začal hořet pravý motor.

Přepadový stíhací letoun určený pro operace za každého počasí ve všech výškách MiG-31 zařadila sovětská armáda do výzbroji v osmdesátých letech. Pořád patří k nejvýkonnějším, protože dosahuje výjimečně vysoké rychlosti až 3000 km/h. Hodí se proto i k průzkumu. Nově se některé MiGy-31 upravují jako nosiče hypersonických střel Kinžal. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám