Hlavní obsah

Místo svatby se málem konal pohřeb. Skripalová byla v Británii kvůli sňatku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Londýn

Julija Skripalová přicestovala do Británie, aby svého otce požádala o svolení ke sňatku se svým dlouhodobým přítelem. Dcera někdejšího rusko-britského dvojitého agenta se už na manželství připravovala, prodala otcův moskevský byt a koupila jiný mimo ruskou metropoli. Sňatek však musela odložit na neurčito, jelikož byla spolu se svým otcem Sergejem Skripalem otrávena a zůstává v Británii.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Julija Skripalová krátce po propuštění z nemocnice

Článek

Třiatřicetiletá Skripalová se chtěla se svým o tři roky mladším snoubencem Štěpanem Vijkevem a dvěma psy usadit za Moskvou. Na úplně klidný život by to však ani tak nevypadalo, protože Vijkev má stejně jako Sergej Skripal vazby na ruskou zpravodajskou komunitu.

Podle informací deníku The Daily Mail pracuje v Institutu pro moderní bezpečnostní problémy, což je údajně krytí pro jedno z oddělení FSB, tedy organizaci, která plní úlohu zaniklé sovětské rozvědky KGB.

V Británii měli být v bezpečí

Julija Skripalová se podle informací deníku The New York Times za otcem vydala proto, že věděla, že by mu v rodné zemi, vzhledem k tomu, že ji jakožto člen tajné služby zradil, hrozilo nebezpečí. Záhy se však ukázalo, že byla dvojice ve smrtelném nebezpečí i v jinak klidném britském Salisbury, kde se bývalý špión usadil. Skripalovy nedaleko jeho domu někdo otrávil. [celá zpráva]

Namísto plánované svatby a zařizování nového bydlení se tak Julija Skripalová v Británii zotavuje z těžké otravy nervově-paralytickou látkou.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Experti v protichemických oblecích u stanu na místě otravy agenta Skripala

Za otravou stojí Moskva, tvrdí Britové

Bývalý ruský agent Sergej Skripal byl otráven novičokem společně se svojí dcerou Julijí 4. března. [celá zpráva]

Británie i další evropské státy vzápětí ukázaly prstem na Rusko. [celá zpráva]

Moskva ale jakýkoliv podíl na útoku spáchaném látkou vyvinutou v sovětských laboratořích od počátku vehementně odmítá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám