Hlavní obsah

Západonilská horečka má v Chorvatsku první letošní oběť

Záhřeb

Západonilská horečka si letos vyžádala první oběť v Chorvatsku, kde bylo během letošního léta diagnostikováno 26 lidí nakažených touto nebezpečnou chorobou. V Srbsku přitom tato nemoc letos připravila o život už 21 osob.

Foto: Profimedia.cz

Pozitivní test na západonilský virus

Článek

O prvním úmrtí v Chorvatsku informoval v pondělí server Index.hr s odvoláním na údaje chorvatského Ústavu pro veřejné zdraví (HZJZ). Šlo o staršího muže z Beli Manastiru, který navíc byl chronicky nemocný. Nebylo uvedeno, jakou další nemocí trpěl.

Podle chorvatských epidemiologů nejde o první případ úmrtí na tento virus. Několik obětí nákazy západonilskou horečkou bylo v Chorvatsku zaznamenáno i v minulých letech, přesné údaje ale neuvedli.

Dva letos nakažení si nemoc přivezli ze zahraničí, u dvou se nepodařilo určit, kde byli nakaženi, a zbylí se nakazili většinou na východě nebo na severozápadě země.

Západonilský virus přenášejí komáři z ptáků. Inkubační doba se pohybuje od tří do 14 dnů. Virus může dětem, starším osobám a lidem s oslabeným imunitním systémem způsobit encefalitidu či meningitidu. Při závažném onemocnění hrozí u rizikových pacientů i smrt. U zdravých osob nemoc často vyvolá jen příznaky připomínající chřipku, nebo je bez příznaků. Úmrtnost ve vyspělých zemích přesahuje tři procenta.

Počet onemocnění roste

Státní zdravotní ústav už začátkem srpna upozorňoval, že počet těchto onemocnění je letos v evropských zemích vysoký. K 9. srpnu 2018 bylo hlášeno celkem 335 onemocnění a 17 úmrtí v členských státech EU a zemích sousedících s EU (Srbsko, Kosovo).

Virus se rozšířil i ve většině států USA. V roce 2012 zažily Spojené státy největší epidemii, když zemřelo 286 osob, nejvíce v Texasu.

Na území Československé republiky byl tento virus poprvé detekován v roce 1972 na jižním Slovensku. V roce 1997 byl izolován u komára na Jižní Moravě.

Reklama

Výběr článků

Načítám