Hlavní obsah

Nízká hladina Dunaje odhalila části sestřeleného bombardéru B-24G Liberator

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Budapešť

V Maďarsku odhalila nízká hladina Dunaje části amerického bombardéru B-24G Liberator, který byl sestřelen v průběhu druhé světové války. Ve středu o tom informovala agentura MTI.

Foto: MTI

Podporučík Károly Magó ukazuje část sestřeleného letadla B-24G Liberator

Článek

Části letadla byly z Dunaje vyzvednuty a umístěny v leteckém muzeu ve městě Szolnok, které se nachází jihovýchodně od Budapešti. Agentuře MTI to potvrdila pracovnice zmíněného muzea Zsuzsa Csepková: „Na části vraku letadla nás upozornili obyvatelé.“

Odborníci zjistili, že americký bombardér patřil ke skupině letadel, které 30. července 1944 útočily na maďarský závod nedaleko Dunaje. Podle záznamů bombardovací skupiny, k níž letoun patřil, mělo být ovšem cílem útoku budapešťské letiště.

„Letadlo B-24G velitele Franka T. Wodzinskiho zasáhla palba protiletecké obrany a zřítilo se do řeky. Přežil jediný člen posádky,“ napsala agentura MTI.

Foto: MTI

Zbytky letadla B-24G Liberator v Leteckém muzeu ve městě Szolnok

Pilot Wodzinski patřil k 829. bombardovací peruti, která byla součástí 485. bombardovací skupiny létající z italského letiště Venose. Spadala pod 15. americkou leteckou armádu operující z Itálie.

Na letadlech B-24 Liberator, ovšem jiné verze, létali za druhé světové války také letci 311. československé bombardovací perutě RAF.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám