Hlavní obsah

Šéf slovenského parlamentu chce kvůli extremistům v lavicích omezit imunitu poslanců

Právo, ivi
Bratislava

Předseda slovenského parlamentu Andrej Danko (Slovenská národní strana) chce navrhnout omezení poslanecké imunity. Opatření by se mělo týkat především projevů xenofobie a antisemitismu.

Článek

„Pokuta nestačí. Na tohle se výroková imunita nemůže vztahovat. Jsem připraven navrhnout zúžení poslanecké imunity, aby si hoši z Lidové strany Naše Slovensko nemysleli, že mají imunitu a mohou plácat cokoli,“ řekl Danko v rozhovoru pro agenturu SITA.

„Po návštěvě Knessetu jsem se styděl, že taková strana, která v plénu uráží Izrael a šíří antisemitismus, může vůbec existovat,“ dodal předseda slovenského parlamentu, který chce letos v říjnu předložit do pléna definici antisemitismu.

Od roku 2012 nechrání poslance na Slovensku imunita před trestním stíháním. Stíháni nemohou být pouze za výroky ve Sněmovně.

Návrh na rozpuštění

Generální prokurátor Slovenské republiky Jaromír Čižnár podal před rokem návrh na rozpuštění Lidové strany Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby. Za rok se nic nestalo, ale Danko před časem vyhlásil Kotlebovi a jeho LSNS otevřenou válku.

„Budu iniciátorem antifašistických opatření, jejichž cílem bude zrušení LSNS. Já se za vás, pane Kotlebo, stydět v zahraničí nehodlám,“ prohlásil Danko, podle něhož zahraniční delegace odmítají navštívit slovenský parlament kvůli přítomnosti poslanců Kotlebovy strany.

LSNS reagovala prohlášením, že nikoliv Danko, ale občané rozhodují o tom, kdo má být v parlamentu. „Předseda parlamentu se byl nejdřív klanět v Izraeli, jeho strana chce nakupovat předražené americké stíhačky a nyní chce Danko rozhodovat o tom, kdo má být a kdo nemá být v parlamentu. O tom rozhodují výlučně občané Slovenské republiky v demokratických volbách,“ řekl místopředseda LSNS Milan Uhrík. Podle Uhríka došlo k posunu v názorech předsedy parlamentu především po jeho návštěvě Izraele.

Reklama

Výběr článků

Načítám