Hlavní obsah

Do španělské Ceuty za 500 korun. Cílené výpady migrantů organizuje mafie

Překonání bariéry, která odděluje španělskou enklávu Ceuta od Maroka, organizuje pro migranty mafie, píše španělský list El País s odvoláním na tajnou zprávu civilní gardy, kterou má deník k dispozici. Každý z běženců zaplatí 200 marockých dirhamů (necelých 500 korun) a čeká na pokyn, kdy se vezme šest metrů vysoký plot zakončený ostnatým drátem ztečí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Přes sto migrantů proniklo z Maroka do španělské CeutyVideo: Reuters

 
Článek

Průnik migrantů z Maroka do španělské Ceuty je naplánován s pečlivostí vojenských stratégů. Nejprve se vybere den a také nejzranitelnější místo na hranici.

Ve středu, kdy se podařilo dostat na evropskou půdu více než třem stovkám migrantů, byl muslimský svátek oběti a plot se překonával během modliteb před obětováním, kdy se snížil počet strážných na marocké straně hranice. V Ceutě se také slavilo a hranici střežilo jen pár gardistů. [celá zpráva]

Bariéru se mohou snažit překonat jen ti, kteří zaplatili poplatek. Krátce předtím, než vydají šéfové mafie povel k výpadu, jejich pomocníci zkontrolují situaci a migrantům sdělí přesné místo, kde se pokusí bariéru překonat. Ti, kteří zaplatili, se postupně začnou přemisťovat k plotu.

Členové mafie také obstarají předměty, jimiž migranti budou na strážné útočit. Jsou to kameny, hole, exkrementy, kyselina z baterií a nehašené vápno, které způsobuje popáleniny.

Když se vydá povel k akci, je na každém migrantovi, zda se mu podaří bariéru překonat a dostat se na evropskou půdu. Pokud se běženci nepodaří bariéru překonat, musí čekat na další příležitost a zaplatit dalších 200 dirhamů, píše El País.

Víc než stovka migrantů, kteří ve středu plot překonali a poté bouřlivě slavili [celá zpráva], se však znovu za plot vrátila. Do Marockého království byli navráceni postupně ve skupinkách po deseti na základě dohody, kterou ŠpanělskoMarokem uzavřelo v roce 1992. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám