Hlavní obsah

Do španělské Ceuty za 500 korun. Cílené výpady migrantů organizuje mafie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Překonání bariéry, která odděluje španělskou enklávu Ceuta od Maroka, organizuje pro migranty mafie, píše španělský list El País s odvoláním na tajnou zprávu civilní gardy, kterou má deník k dispozici. Každý z běženců zaplatí 200 marockých dirhamů (necelých 500 korun) a čeká na pokyn, kdy se vezme šest metrů vysoký plot zakončený ostnatým drátem ztečí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Přes sto migrantů proniklo z Maroka do španělské CeutyVideo: Reuters

 
Článek

Průnik migrantů z Maroka do španělské Ceuty je naplánován s pečlivostí vojenských stratégů. Nejprve se vybere den a také nejzranitelnější místo na hranici.

Ve středu, kdy se podařilo dostat na evropskou půdu více než třem stovkám migrantů, byl muslimský svátek oběti a plot se překonával během modliteb před obětováním, kdy se snížil počet strážných na marocké straně hranice. V Ceutě se také slavilo a hranici střežilo jen pár gardistů. [celá zpráva]

Bariéru se mohou snažit překonat jen ti, kteří zaplatili poplatek. Krátce předtím, než vydají šéfové mafie povel k výpadu, jejich pomocníci zkontrolují situaci a migrantům sdělí přesné místo, kde se pokusí bariéru překonat. Ti, kteří zaplatili, se postupně začnou přemisťovat k plotu.

Členové mafie také obstarají předměty, jimiž migranti budou na strážné útočit. Jsou to kameny, hole, exkrementy, kyselina z baterií a nehašené vápno, které způsobuje popáleniny.

Když se vydá povel k akci, je na každém migrantovi, zda se mu podaří bariéru překonat a dostat se na evropskou půdu. Pokud se běženci nepodaří bariéru překonat, musí čekat na další příležitost a zaplatit dalších 200 dirhamů, píše El País.

Víc než stovka migrantů, kteří ve středu plot překonali a poté bouřlivě slavili [celá zpráva], se však znovu za plot vrátila. Do Marockého království byli navráceni postupně ve skupinkách po deseti na základě dohody, kterou ŠpanělskoMarokem uzavřelo v roce 1992. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám