Hlavní obsah

Touha po svobodě přežila. Okupaci Československa připomněly i špičky EU

• Aktualizováno

Touha po svobodě a demokracii přežila i vpád vojsk Varšavské smlouvy a je jádrem toho, co dnes spojuje Evropu. V den 50. výročí invaze v Československu to na Twitteru napsal předseda Evropské rady Donald Tusk. Události srpna 1968 připomínají také předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani nebo lídr největší europarlamentní lidovecké frakce Manfred Weber.

Foto: Christian Hartmann , Reuters

Předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani

Článek

„Před padesáti lety sovětská invaze do Československa zlikvidovala pražské jaro. Ale touha po svobodě a demokracii přežila a je jádrem toho, co dnes spojuje Evropu," napsal Tusk.

Podle Tajaniho je „tragédie” srpnové okupace připomínkou obzvláště pro mladé lidi, že svoboda není samozřejmostí a že neexistuje alternativa k jednotné a úspěšné Evropě. Šéf Evropské lidové strany Weber v úterý přidal na Twitter příspěvky v češtině i slovenštině.

„Vzpomeňme s úctou na oběti této smutné události a na ty, kterým následná normalizace zničila životy. A nepřipusťme zlehčování a překrucování historie,” napsal.

Okupaci Československa připomněl také šéf Evropské komise Jean Claude-Juncker. "Při tomto výročí si připomínáme tragickou ztrátu životů a vzdáváme hold odvaze a hrdinství těch – a mnozí z nich byli studenti, – kteří vzdorně stanuli před tanky a zbraněmi," uvedl Juncker. Podle předsedy EK je ale dnes také na místě připomenout si, že za svobodu a dodržování lidských práv je potřeba bojovat každý den.

Pohled na sovětský tank před svým domem označila za jednu ze svých nejstarších vzpomínek česká eurokomisařka Věra Jourová. „...ovlivní vás to na celý život. Proto považuji obranu demokracie za největší úkol pro nás pro všechny: Čechy, Slováky, Evropany,” uvedla na Twitteru.

Lídr největší europarlamentní lidovecké frakce Manfred Weber na Twitteru vyzval, abychom nezapomínali a nedopustili překrucování minulosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám