Hlavní obsah

Turisty na jihu Itálie smetla v soutěsce rozvodněná řeka, deset mrtvých

Aktualizováno

Výlet do soutěsky na jihu Itálie v údolí u horské obce Civita skončil tragédií. Deset lidí přišlo o život, když turisty zaskočil během túry prudký déšť, napsala agentura DPA. Záchranáři se obávají, že počet obětí se ještě zvýší, pohřešují se stále tři lidé. Češi by mezi oběťmi či zraněnými neměli být, uvedlo české ministerstvo zahraničí.

Foto: Francesco Capitaneo, ČTK/AP

Záchranáři v soutěskách národního parku Pollino v Kalábrii, kde v pondělí zemřelo po rozvodnění řeky nejméně osm lidí.

Článek

Silné deště rozvodnily místní bystřinu Raganello a proud turisty strhl. Státní příslušnost obětí zatím úřady nesdělily. Italský deník Corriere della Sera pouze uvedl, že mezi mrtvými je 24letá Italka a jeden ze zraněných pochází z Nizozemska.

Mezi zraněnými jsou také dva nezletilí - chlapec a podchlazená dívka, kterou do nemocnice ve městě Cosenza přepravil vrtulník. Česká diplomacie podle slov mluvčí Ireny Valentové nemá informace o tom, že by mezi postiženými byli nějací Češi.

Nelze navíc vyloučit, že se počet obětí ještě zvýší. Záchranáři nevědí, kolik přesně bylo v oblasti turistů, a obávají se, že nepřízeň počasí si vyžádala další oběti.

Těžký terén uprostřed skal

V oblasti byly podle dostupných informací tři desítky lidí ve třech skupinách. Pátrací akci ztěžuje zejména obtížený terén. „(Soutěska) je velmi hluboká a úzká. Představte si skoro kilometrovou hloubku a šířku jen několik metrů. A teď si představte v téhle díře lidi,” popsal místo šéf místní civilní ochrany Carlo Tansi.

Foto: Antonio Iannicelli, ČTK/AP

Soutěska s říčkou Raganello

Do pátrání byla zapojena helikoptéra. Na místo byly dopraveny výkonné reflektory, aby akce mohla pokračovat i v noci. Někteří lidé se podle místních médií zachránili na skalních vyvýšeninách. Počasí se v oblasti uklidnilo.

Přístup do kaňonu je v některých částech roku zakázán, jindy je volně přístupný. Záchranáři se do něj místy slaňují. Počet pohřešovaných neznají proto, že někteří lidé se na místo mohli vydat bez profesionálního průvodce.

Kaňon je dlouhý 17 kilometrů a jeho průměrná hloubka je 400 metrů. Místo láká turisty z celého světa, proslavené je nejen nádhernými skalními útvary, ale i průzračnou vodou v bystřině. Některé cestovní agentury tam nabízejí i rafting.

Reklama

Výběr článků

Načítám