Hlavní obsah

Jezídka potkala v Německu svého bývalého trýznitele z Islámského státu

– Berlín

Příslušnice kurdské náboženské menšiny jezídů ze severního Iráku potkala v Německu na ulici svého bývalého trýznitele z řad teroristické organizace Islámský stát. Žena kritizuje německé úřady, že s ní v jejím případě nedostatečně spolupracují, informovala v sobotu agentura DPA.

Foto: Reuters

Příslušníci náboženské sekty jezídů prchají před sunnitskými radikály (archivní foto)

Článek

Devatenáctiletá Ašvak Talová se dlouho cítila bezpečně jako uprchlice ve městě Schwäbisch Gmünd na jihozápadě Německa. Právě tam ale nedávno potkala muže, který si ji jako 15letou koupil za 100 dolarů na trhu s otroky v Mosulu, řekla po telefonu DPA mladá žena, která se mezitím raději vrátila z Německa do Iráku.

„Pro něho jsem byla jeho ženou. Bil mě, každý den. Musela jsem uklízet," řekla Ašvak. Muž ji měsíce zneužíval. Jednoho večera přišla na návštěvu skupina mužů a ona s další šesticí žen je musely obsluhovat. Do jídla jim však daly prášek na spaní a Ašvak uprchla.

V roce 2015 byla jako uprchlice přijata ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko, kde ve Schwäbisch Gmünd žila se svou matkou a bratry a chodila i do školy. „Zpočátku bylo všechno v pořádku,” řekla. Tak to ale nezůstalo.

Zrovna ve své nové vlasti na Goetheho ulici ve Schwäbisch Gmündu jednou zjistila, že ji někdo sleduje. „Šel za mnou, ale nic neříkal. A já jsem také nic neříkala,” líčí otřesnou zkušenost mladá žena.

Letos v únoru ho prý potkala z novu, když šla nakupovat. Zastavilo před ní bílé auto. „Stanul přede mnou a řekl: ‚Ty jsi Ašvak!‘". Ona podle svého líčení řekla, že nezná nikoho takového jména. Muž si sundal brýle, změřil si ji a řekl, že nesmí lhát a že o ní a jejím životě v Německu všechno ví. Nato údajně utekla.

Úřady nemohou nic dělat

Do případu byly zapojeny německé úřady, ale policie jí údajně řekla, že nemůže vůbec nic dělat. Zemský kriminální úřad na Twitteru sdělil, že ve vyšetřování nyní nelze pokračovat, protože svědkyni nelze zastihnout. Také spolkové státní zastupitelství uvedlo, že pokus o dotázání počátkem června ztroskotal na tom, že žena v tu chvíli už nebyla v Německu.

Talová si však stěžuje na to, že ji německé úřady nekontaktovaly, ačkoli ji bylo možné i v severním Iráku zastihnout. „Proč mi nezavolali?” diví se.

Podle rozhlasové stanice SWR jsou výpovědi ženy věrohodné. Ašvak Talová se už do Německa vrátit nechce, protože má strach v zemi zůstat. Do Bádenska-Württemberska prý přišla proto, aby na svého trýznitele zapomněla. To už teď není možné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám