Hlavní obsah

Za unikátní nález antické sochy má sedlák dostat milióny, Německo mu je nechce dát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Limberg

Odborníci považují nález antické sochy znázorňující koně za senzaci a zemědělec, na jehož pozemku se památka našla, za výhru v loterii. Německé úřady mu na základě soudního rozhodnutí totiž mají vyplatit 773 tisíc eur (19,8 miliónu korun), napsal server týdeníku Focus.

Foto: Profimedia.cz

Soud v Limburgu. Ilustrační foto

Článek

Koňská hlava z bronzu se nalezla v roce 2009 na pozemcích zemědělce, který žije v obci Lahnau nedaleko Giessenu v Hesensku. Experti se domnívají, že je to zřejmě pozůstatek celé bronzové jezdecké sochy. Zpodobňovala zřejmě císaře Augusta, který žil v letech 63 před naším letopočtem až 14 našeho letopočtu. Socha se podle zákona stala ihned majetkem státu.

Na základě zákonů, které tehdy platily, náleželo zemědělci nálezné ve výši poloviny ceny památky. Spolková země Hesensko, kam spadá místo nálezu, mu ale nabízela jen 48 tisíc eur (1,2 miliónu korun). Muž se s tím nehodlal smířit a obrátil se na soud.

Odměna pro sedláka

Soud nechal vypracovat znalecký posudek na dílo, které je 15 kilogramů těžké a 59 centimetrů dlouhé. Součástí byl i posudek na odhadní cenu. Podle ní by se sochařské torzo mohlo na aukci prodat za 1,6 miliónu eur. Farmář by tak podle tehdy platných zákonů měl dostat 773 tisíc eur, rozhodl zemský soud v Limburgu. Tahanice ale ještě zcela nekončí, upozorňuje server týdeníku Focus.

Hesenské ministerstvo vědy ve Wiesbadenu v pátek oznámilo, že spolková země podá odvolání ke krajskému soudu ve Frankfurtu nad Mohanem. Pokud tento soud uzná nárok zemědělce v této výši, měl by dostat ještě úroky za to, že mu nebyla částka po nálezu v roce 2009 vyplacena. Ministr vědy a umění Boris Rhein (CDU) oznámil, že posledního července veřejnosti oznámí, jaký bude další osud sochy.

Unikátní objev

Hlava koně se nacházela v hloubce asi 11 metrů v dřevěném sudu pod mlýnskými kameny na dně jámy. Experti mluví o světovém unikátu a převratném objevu. Torzo bylo zrestaurováno a mělo by být vystaveno v římském kastelu Saalburg u města Bad Homburg.

Kromě hlavy koně byla na jiném místě nalezena i noha jezdce a noha koně, které mají ke koňské hlavě patřit. Je otázkou, proč byla jezdecká socha rozdělena.

Reklama

Výběr článků

Načítám