Hlavní obsah

Slovenská policie se soustřeďuje na odhalení objednavatele vraždy novináře Kuciaka

Právo, ivi, Bratislava

Při vyšetřování vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové se slovenská policie aktuálně soustřeďuje na to, kdo si dvojnásobnou vraždu objednal. Rozhlasu a televizi Slovenska to naznačil právní zástupce Kuciakovy rodiny Daniel Lipšic.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Pieta za zavražděného slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenku.

Článek

„V tomto případě existuje evidentně podezření, že máme objednavatele nebo víc objednavatelů. Vyšetřování je zaměřené také na identifikaci objednavatele nebo objednavatelů,“ řekl Lipšic. Případ policie nadále vyšetřuje jako úkladnou vraždu.

Lipšic tvrdí, že téměř každým dnem nastává ve vyšetřování nový posun. „Dělají se velmi kvalifikované úkony,“ konstatoval právní zástupce, který však další podrobnosti nesdělil.

Chyby na místě činu

Policie i generální prokuratura přiznala chyby při obhlídce místa činu, která Lipšic označil za hrubá zanedbání. „Zjevně nebyly identifikovány všechny stopy, které se na místě činu nacházely. Bylo rovněž manipulováno s těly zavražděných. Ve vyšetřování jsme mohli být dál, pokud by tyto prvotní úkony byly vykonány zcela profesionálně,“ připustil Lipšic.

„Pokud nějaká stopa, která na místě činu byla, nebyla identifikována, dnes nevíme, zda mohla potenciálně vést k vykonavateli vraždy či nikoliv,“ dodal právní zástupce. Lipšic je nadále přesvědčen, že vykonavatel i objednavatel vraždy budou nakonec odhaleni.

Slovenský generální prokurátor Jaromír Čižnár v pondělí připustil, že ve vyšetřování dvojnásobné vraždy nastaly chyby, které zpomalily vyšetřování. „Některé chyby se odstraňují pracně. Zatím jsme v takové oblasti chyb, které se odstranit dají, ale natahuje to čas. Mohli jsme být trochu dál,“ přiznal generální prokurátor. Vyšetřování je však podle něho nezávislé a plynulé.

Padla vláda

V sobotu uplynulo pět měsíců od brutální popravy mladého páru a pachatel, ani objednavatelé stále nebyli odhaleni. Dvojnásobná vražda vyvolala na Slovensku největší masové protesty od roku 1989. Postupně podal demisi ministr vnitra Robert Kaliňák i premiér Robert Fico (oba Směr-sociální demokracie), čímž padla celá vláda.

Prezident Andrej Kiska jmenoval nový kabinet pod vedením Petra Pellegriniho (Směr), který sestavily stejné koaliční strany. Koncem května rezignoval také policejní prezident Tibor Gašpar.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám