Hlavní obsah

Krájení papeže z čokolády řeší prokuratura

Právo, PM

V jihopolských Wadowicích, kde přišel na svět papež Jan Pavel II. (vlastním jménem Karol Wojtyla), oslavovali v květnu jeho 98. nedožité narozeniny. Magistrát, jehož šéfem je ateista Mateusz Klinowski, nechal připravit 120kilogramový dort z 200 vajec s čokoládovou podobiznou nejslavnějšího nejen místního, ale i polského rodáka. Chutnalo, až na dvě výjimky, všem.

Foto: Profimedia.cz

Papež Jan Pavel II. na archivním snímku

Článek

Dav shromážděný na hlavním náměstí téměř převrátil stánek, ve kterém viceprimátorka Ewa Calusová porcovala dort. Přestože se po dobrotě z jahod a sušenek po 15 minutách jen zaprášilo, dvě pohoršené starší věřící zavolaly policii s upozorněním, že „řezání“ papežovy tváře nožem hanobí jeho památku i jejich náboženské přesvědčení.

Policie chutný důkazní materiál už nestihla zajistit, ale případ vyšetřila a předala městské prokuratuře. A ta jej nyní začala řešit.

Snímek dortu s podobiznou papeže

Jak kauza dopadne, není známo, ale Calusová listu Gazeta Krakowska řekla, že pokud by měl být obyčejný dezert, ač s tváří papeže z čokoládové polevy, považovaný za věc náboženského kultu, tak už jím může být cokoliv.

„Kromě zmiňované dvojice nikoho ani nenapadlo, že by mělo jít o něco protizákonného, či dokonce trestného. Spíš to brali tak, že je to milé a chutné,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám