Hlavní obsah

Britská vláda je nad propastí. Rezignoval i šéf diplomacie Boris Johnson

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Britský ministr zahraničí Boris Johnson rezignoval na svou funkci. Jedná se o už o druhého člena kabinetu premiérky Theresy Mayové, který za posledních čtyřiadvacet hodin odstoupil. Před několika hodinami rezignoval i ministr pro brexit David Davis.

Foto: Toby Melville, Reuters

Boris Johnson rezignoval na post ministra zahraničí.

Článek

„Dnes (v pondělí) odpoledne ministerská předsedkyně přijala rezignaci Borise Johnsona na pozici ministra zahraničí. Jeho nástupce bude brzy představen. Premiérka děkuje Borisu Johnsonovi za jeho práci,“ cituje stanice Sky News z prohlášení britského úřadu vlády.

Britská vláda premiérky Theresy Mayové je rozdělena v otázce způsobu vystoupení Spojeného království z Evropské unie.

Konzervativní politik a hlasitý zastánce brexitu Boris Johnson byl šéfem britské diplomacie od 13. července roku 2016. Po referendu, v němž zvítězili zastánci brexitu, Johnson oznámil, že se nebude ucházet o post premiéra ani o pozici předsedy strany.

Varování pro Brusel

Britská premiérka Theresa Mayová v pondělí varovala Evropskou unii, že pokud nezmění svůj dosavadní přístup ve vyjednávání o britském odchodu ze společenství, žádné dohody mezi Londýnem a Bruselem se nedosáhne. Informoval o tom na svém webu listu The Guardian.

Mayová se tak vyjádřila před poslanci dolní komory parlamentu, kde obhajuje nejnovější vyjednávací plán své vlády k brexitu. "Pokud bude EU pokračovat v současné linii, mohlo by to vést k tomu, že nedojde k žádné dohodě o brexitu," upozornila Mayová.

Odpovědná vláda se musí připravit na nejrůznější vyústění, včetně toho, že dohoda nebude, dodala premiérka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám