Hlavní obsah

Maďarsko šokovalo fyzické násilí mezi dětmi ve školce

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Škrcení opaskem a mlácení hlavou o stůl jsou údajně běžné praktiky mezi dětmi ve věku od tří až čtyř let v jedné z budapešťských školek. „Učitelek je málo a situaci nezvládají,“ napsal maďarský deník Népszava.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ve školce ve čtvrti Újbuda vypukl skandál poté, co rodiče zjistili, že spolužák škrtil jejich dceru opaskem. „Svou dceru okamžitě přeložili do jiné školky. Poté se zjistilo, že ve zmíněné školce je násilí mezi spolužáky téměř na denním pořádku,“ upozornil list.

„Že ve školce není něco v pořádku jsme zjistili i podle neobvyklé žádosti naší dcery. Na karnevalu nechtěla být princeznou, ale krokodýlem, aby podle vlastních slov odstrašila zlé děti,“ řekla deníku jedna z maminek.

Dívku pokousali do krve

Matka dalšího dítěte deníku řekla, že ve školce je málo učitelek a zvyšující se agresi dětí nezvládají. Rodiče sepsali šokující seznam projevů násilí mezi dětmi. Kluk mlátil spolužákovou hlavou o stůl, děti se vzájemně fackovaly, kluk nacpal kostku ze stavebnice do úst spolužačky, další nutil spolužáka, aby ostatním dětem ukazoval pohlaví, kluci v koupelně do krve pokousali spolužačku ve tváři i na intimních místech. Rodiče podali na školku stížnost, k níž připojili seznam násilných činů.

Vedení zmíněného budapešťského obvodu v této souvislosti sdělilo, že ve školce se za poslední období rapidně zvýšil počet dětí, které pocházejí ze sociálně slabších rodin. „Tyto rodiny žijí v přechodných sociálních bytech, které jsou na území obvodu. V zájmu vyřešení problému spolupracujeme s humanitárními organizacemi a zaměstnali jsme asistenty, kteří budou pomáhat učitelkám udržet ve školce pořádek,“ napsalo vedení čtvrti Újbuda.

Reklama

Výběr článků

Načítám